Za letovanje na ovom italijanskom ostrvu – potrebni „zdravstveni pasoši“

Sardinija priprema mere za posetu turista tokom predstojeće letnje sezone, koji bi prilikom dolaska na aerodrom ili u luku, osim karte i putne isprave, sa sobom morali da imaju i negativan rezultat na virus Kovid-19, kako bi se sprečilo širenje virusa na tom italijanskom ostrvu.

Regionalni predsednik Kristijan Solinas izjavio je da će luke i aerodromi Sardinije ostati zatvoreni još „nekoliko nedelja“, a da će zatim zvanično početi letnja sezona, ali uz uvođenje „zdravstvenih pasoša“.

„Mislim da je potrebno da blokada još ostane na snazi kako bismo imali vremena da uspostavimo kontrolni sistem za ulaz, odnosno na aerodrome, kako bismo mogli da garantujemo održavanje imidža koje ima ovo ostrvo koje nije pogođeno zarazom“, kazao je predsednik Sardinije, jednog od autonomnih regiona Italije.

Od turista koji budu želeli da doputuju na Sardiniju brodom ili avionom, kako je rekao Solinas, pored karte i identifikacionog dokumenta biće zatražen dokaz ovlašćene laboratorije o negativnom rezultatu testa na kovid-19 „ne stariji od sedam dana“ uoči polaska.

Razmatra se mogućnost da od juna putnici po dolasku budu testirani na aerodromu, a zatim da preuzmu digitalnu aplikaciju namenjenu praćenju kretanja i kontakata kako bi se izbeglo širenje virusa kovid-19 na tom ostrvu.

U međuvremenu žitelji Sardinije moći će, prema regionalnim merama, da se vrate „prividnoj“ normalnosti pre stanovnika kontinentalnog dela Italije, pišu lokalni mediji.

Na Sardiniji, drugom po veličini mediteranskom ostrvu sa oko 1,6 miliona stanovnika, od početka krize sa virusom kovid-19 zabeleženo je oko 1.300 pozitivnih slučajeva, uključujući 370 oporavljenih, a 117 je umrlo od posledica tog virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virusletovanjesardinijazdravstveni pasoš
Komentari (0)
Dodaj komentar