Pet ključnih uslova za lepotu i zdravlje

Za lepotu i zdravlje potrebno je mnogo toga, ali postoji pet najznačajnijih i najjednostavnijih uslova: hrana, voda, vazduh, kretanje i spavanje.

Ako o ovim uslovima vodimo računa, biće nam mnogo lakše da očuvamo zdravlje i lepotu:

Hrana

Hrana bez konzervansa, hrana bez previše soli, hrana sa malo masnoće i obroci sa puno voća i povrća bogati vitaminima – doprinose očuvanju zdravlja, poboljšanju kvaliteta kože i održavanju lepote. Sveže voće i povrće su izvori vitamina, minerala i antioksidanata, a pored toga što doprinose očuvanju zdravlja, veoma povoljno utiču na ten a samim tim i na lepotu.

Voda

Voda kao piće, ali i voda za umivanje i kupanje – veoma je bitan izvor lepote.
Svi stručnjaci se slažu u tome da u toku dana treba piti dosta tečnosti (vodu, čajeve, sokove), jer je to neophodno organizmu za pravilno funkcionisanje i otklanjanje otrovnih materija. Kada se u organizam unosi dovoljno tečnosti, onda je to povoljno za sve organe (organi za varenje, kardiovaskularni sistem), ali i za kožu, jer koža dobija neophodnu vlagu i svežinu, što se direktno odražava na njenu lepotu.

Voda je važna i prilikom umivanja, tuširanja i kupanja. Izlaganje kože vodi u potebnim količinama daje koži dodatnu svežinu i vlažnost, a otklanja suvišnu masnoću sa kože. Pored toga, kupanje smiruje i jača ceo organizam, bilo da je to tuširanje, leškarenje u kadi, plivanje u bazenu ili moru.

Vazduh

Vazduh višestruko pomaže našem organizmu, jer pravilno disanje i dovoljno kiseonika povoljno utiče na pluća, srce i krvne sudove, ali i omogućuje koži da diše i obnavlja se. Boravak na otvorenom (čistom vazduhu) u lakoj odeći omogućava koži da diše i da lepše izgleda.

Spavanje

Spavanje i dobar san pomažu organizmu da se odmori od svakodnevnog napora i izlaganja stresu. Zato je potrebno da se spava 7 do 9 sati dnevno, ali taj san treba da bude kvalitetan. Ležaj i jastuk treba da budu udobni, da se pre spavanje ne jede teška hrana i da se izbegava pušenje pre spavanja. Ono što nas čini umornim, to je kasni odlazak na spavanje, dugotrajno gledanje televizije pre spavanja. Važno je i da u prostoriji u kojoj spavamo nema buke, da soba bude provetrena pre spavanja i da u sobi nije ni pretoplo ni hladno. Kvalitetan san utiče na obnavljanje kože, što je veoma važno za zdrav i lep izgled.

Kretanje

Kretanje ili fizička aktivnost preporučuju se i za zdravlje i za lepotu. Važna je svakodnevna umerena fizička aktivnost, kako za srce i krvne sudove, tako i za kožu. Preporučujemo: šetnje, povremeno bavljenje sportom, plivanje, jogu, fitnes ili nešto slično što vam odgovara. Važnije je baviti se svakoga dana desetak minuta nekom fizičkom aktivnošću nego jedan sat teškog sporta nedeljno. Fizička aktivnost zateže kožu i smanjuje bore.

Za kraj

Ovo je pet veoma jednostavnih stvari koje značajno utiču na zdravlje i lepotu, a mogu se lako svakodnevno primenjivati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

disanjedobar sanfizičke aktivnostihranaishranakupanjelepotapovrćešetnjaspavanjetusiranjevazduhvitaminivoćevodazdrava hranazdravlje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Ivana Apostolović

    Tokom zime, koliko treba dnevno piti vode, najmanje? Manje od 2 l ili više?