Hormonska terapija – najčešća pitanja i odgovori stručnjaka

Najčešće pitanje koje se postavlja pri uvođenju hormonske terapije jeste da li ću dobiti karcinom dojke?

Karcinom dojke je multifaktornog porekla, a genetska predispozicija je izražena u 20% žena (znači postoji podatak da je majka, baba ili tetka imala karcinom), ali ni sve žene koje imaju podatak o bolesti u porodici neće dobiti karcinom.

Daleko veći rizik za karcinom dojke imaju gojazne žene, žene koje konsumiraju veću količinu alkohola i kafe i žene pušači.

Karcinom dojke stoji pritajen dugi niz godina, 10-15 pre perioda kada postane uočljiv, zato je neophodna kontrola dojki u žena bez obzira na to da li su na hormonskoj terapiji ili ne.

Žene koje su na terapiji imaju prednost u tome što su na redovnim kontrolama i otkrivanje karcinoma je u ranoj fazi razvoja, što znači da je šansa za izlečenje veća.

Da li postoji alternativa – način ishrane za hormone radi suzbijanja akutnih simptoma?

Na tržištu postoje mnoga sredstva koja u sebi sadrže soju i za koje postoji reklama da ublažavaju akutne simptome menopauze. Međutim, mnogobrojna ispitivanja pokazuju da je efekat ovih preparata na akutne simptome jednak efektu placeba (prazna tableta – tableta u kojoj nema aktivne supstance).

Stil života je veoma značajan za sve žene u periodu prestanka menstrualnih ciklusa. Savetuje se promena režima ishrane: manje crvenog mesa, više belog mesa i ribe, redukcija ugljenih hidrata (koncentrovanih slatkiša: čokolade, torte, sitni kolači), uvođenje u ishranu žitarica (ječam, heljda, žito, ovac) i redukcija masnoća (preporučuje se ulje suncokretovo, maslinovo), povrće – blanširano ili sveže.

Sem promena načina ishrane, savetuje se uvođenje fizičke aktivnosti (npr. ako nemate mogućnosti za aerobik,  brzi hod najmanje 3x nedeljno po 60 min.). Prekid sa lošim navikama: konsumiranje cigareta, redukovanje unosa alkohola i kafe.

U praksi se koriste lekovi koji mogu imati povoljne efekte na akutne simptome, ti lekovi imitiraju efekte hormona i primenjuju se samo kod onih pacijentkinja koje imaju apsolutnu kontraindikaciju za hormone (karcinom dojke, karcinom endometrijuma, infarkt srca ili mozga). Te lekove prepisuju samo kvalifikovanii lekari, odnosno specijalisti

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

karcinom dojkehormonska terapija
Komentari (0)
Dodaj komentar