U trendu

Kad je vagina suva – nekoliko jednostavnih saveta

Niži nivo estrogena, bilo zbog menopauze, lekova ili iz nekog drugog razloga, može da utiče na žlezde grlića materice koje u normalnim uslovima proizvode sekret kako bi vagina ostala vlažna i elastična.

Sa smanjenjem nivoa estrogena, vagina postaje suvlja i manje elastična, a koža i tkiva postaju podložni iritaciji.

Problemi

Nedovoljna vlažnost vagine može da uzrokuje sledeće probleme:

  • osećaj pečenja tokom seksa
  • bol tokom seksa (poznat kao dispareunija)
  • krvarenje tokom ili nakon seksualnog odnosa, pri čemu krvarenje posle menopauze ne treba zanemariti i preporučuje se hitan odlazak lekaru.

Skoro svaka četvrta žena starosti 50 ili više godina ima problem sa suvoćom vagine tokom seksa. Vaginalna suvoća u tim godinama može nastati jer tkiva vagine sa godinama postaju tanka, krhka i vagina se skuplja. Ovakvi problemi i neugodnosti mogu dovesti i do smanjenja želje za seksom, a samim tim uticati na odnos žene sa partnerom.

Saveti

Postoji nekoliko jednostavnih stvari koje žena može da uadi kako bi se smanjio problem vaginalne suvoće:

  • ne koristiti mirisne sapune, kreme ili jake deterdžente za pranje intimnih organa
  • ne žuriti tokom predigre jer duža predigra omogućava žlezdi više vremena za izlučivanje
  • nanesite na spoljne genitalije neposredno pre seksualnog odnosa vodorastvorna maziva
  • koristite vaginalni ovlaživač dva ili tri puta nedeljno kako biste podstakli tkivo da zadrži tečnost, ili to radite neposredno pre seksa kako bi se izbegla iritacija

Postavlja se pitanje šta učiniti ako vaginalna suvoća utiče na normalan seksualni život žene i njenog partnera. Relativno dobar način da se spreči širenje polno prenosivih infekcija jeste upotreba kondoma, koji dovodi i do smanjenja iritacije tokom seksa.

Ukoliko ne dođe do poboljšanja nakon upotrebe vodorastvornih proizvoda u periodu od 3 nedelje, trebalo bi potražiti savet lekara. Takođe, lekaru se treba obratiti ukoliko dođe i do vaginalnog krvarenja dok ste na hormonskoj terapiji.

Postoji veliki broj preparata (tečnosti, losiona, masti, gelova ili lekova) od kojih će lekar izabrati neki zajedno sa vama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.