Nauka otkriva da li ste prestari za bebu?

Gledajući internet i društvene mreže, možete biti zbunjeni kada treba da zatrudnite s obzirom na svoje godine starosti.

Jedan naslov „govori“ da su vaši jajnici „gotovi“ posle tridesete godine, a sledeći pokazuje pedesetogodišnjakinju koja je rodila zdrave blizanace.

Pitanja glase:

Koliko je godina mnogo da bih zatrudnela?

Koje godine su najbolje da zatrudnim?

Kada je lakše zatrudneti?

Kako izbeći sterilitet?

Odgovori na ova pitanja nisu prosti.

Činjenice

1) Pad plodnosti:

Sposobnost žene da zatrudni počinje postepeno da se smanjuje od 27. godine, a drastično se smanjuje posle 37. godine starosti.

Prosečan zdrav par ispod 30 godina ima oko 95% šansi za začeće u roku od godinu dana.

Kada imate više od 30 godina, šansa da se zatrudni opada za oko 3% svake godine.

Posle 40 godina starosti, šanse za trudnoću padaju na 5-10%, a posle 45. godine, verovatnoća pada na manje od 5% da žena ostane trudna.

Naravno, ovo je opšta statistika – uvek postoje izuzeci. Ginekolozi vam mogu reći da su imali dvadesetpetogodišnjakinju koja se borila sa sterilitetom i ženu sa 46 godina koja je ostala neočekivano trudna uprkos kontracepciji.

2) Rastući rizik

Kako se starost povećava, tako i rizik od pobačaja i komplikacija tokom trudnoće raste.

Dok je stopa spontanog porođaja (preranog) oko 15-20% kod žena mlađih od 30 godina, počinje da se povećava u dobi od 30 do 35 godina starosti žene.

Kod žena starosti 40 godina i više, stopa spontanog poremećaja trudnoće iznosi oko 40-50%.

Rizik da se beba rodi sa Dovnovim sindromom i drugim hromozomskim abnormalnostima takođe je direktno povezan sa nivoom „zrelosti“ (starosti) majke. Rizik se postepeno povećava sa godinama starosti, do 35 godina starosti, a onda rizik raste brže.

U 35. godini rizik od Dovnovog sindroma iznosi 1/350 – ali u 45. godini, rizik se približava na 1/35.

Takođe, sa godinama starosti (majke starije od 40 godina) beleži se blagi porast učestalosti preeklampsije, gestacionog dijabetesa, carskog reza i mrtvorođenih beba.

Zato se starijim prvorotkama i trudnicama često preporučuju dodatni ultrazvuk i testiranja.

3) Koliko je zdravlje majke od pomoći?

Pacijentkinje često pretpostavljaju da će, ako su superzdrave (i njihovi partneri), to sprečiti efekte starenja.

Nažalost, „vaše jajnike baš briga da li se veganski hranite bez glutena ili redovno vežbate“. Svaka žena je rođena sa ograničenim brojem jajašaca – a sa godinama starosti, broj i kvalitet ovih jajnih ćelija se smanjuje.

Gojaznost, visok krvni pritisak i dijabetes – mogu dodatno otežati ženi sposobnost zatrudnjivanja, povećati rizik od pobačaja i izazvati komplikacije tokom same trudnoće.

Biti zdrava je važno da žena maksimizira svoje šanse da začne i pomaže joj da ima zdraviju trudnoću, ali dijeta i vežba ne mogu u potpunosti prevladati efekte starenja jajnika.

Dileme

Možda se pitate – da li su ovi statistiki brojevi bili netačni i sumorni kada vam se čini da ima veliki broj četrdesetogodišnjakinja sa bebama u parku?

Iako je procenat šansi da žena sa četrdeset godina ostane trudna nizak, broj žena sa četrdesetak godina starosti u opštoj populaciji je relativno veliki. Tako gledano, postoji relativno veliki broj žena sa normalnim zdravljem sposobnih za trudnoćeu u svojim četrdesetim godinama.

Zapažanja

Još jedan podatak ne treba zaboraviti: većina žena na terapiji plodnosti (vantelesne oplodnje) starijih od 40 godina koristi jajne ćelije od mlađih žena (donora jajašceta).

Sve stope neplodnosti i komplikacija veće su kod starijih jajnika (starije žene), a ako se za oplodnju koriste mlađa jajašca, onda se znatno povećavaju šanse za zdrave trudnoće. Ovakve vantelesne oplodnje obavljaju se procesom „in vitro“ (u labaratorijskim uslovima), što može biti skup i iscrpljujući (neizvestan) proces.

Teorijski savršeno vreme za bebu (za trudnoću) jeste između 20-24 godine starosti žene.

Sa druge strane gledano, za mnoge od nas emotivno, finansijski i u odnosnima između parova, „savršeno vreme“ za decu je mnogo kasnije u životu.

Idealno gledano, par treba da počne planiranje potomstva i formiranje porodice pre nego što ženski partner dostigne 37 godina starosti. Tako njihove šanse da će imati najmanje jednu zdravu bebu, pre drastičnog smanjenja plodnosti koja je povezana sa starošću, neće biti male.

Saveti

Ponekad se, do 37 godine starosti žene, ne „stvore svi uslovi“ za potomstvo. Ako tražite alternativne opcije a nemate uslove (partnera) i već imate 35 godina, stručnjaci preporučuju razmišljanje o zamrzavanju jajnih ćelija kako biste poboljšali svoje šanse za buduću plodnost i potomstvo.

Dok mnoge žene u svojim kasnim tridesetim i ranim četrdesetim godinama života imaju normalne zdrave trudnoće, mnoge druge doživljavaju borbe sa sterilitetom, neuspešnim trudnoćama ili spontanim pobačajima.

Imati bebu u srednjim četrdesetim godinama starosti jeste moguća, ali to često zahteva skupe tretmane i nije bez rizika.

Za parove koji imaju više od 35 godina, a ne dođe do trudnoće posle 6 meseci aktivnih pokušaja, savetuje se traženje pomoći od ginekologa odnosno ginekološke ustanove.

Zaključak

Dok planirate svoju budućnost, potomstvo i porodicu, znajte da nema savršenog vremena za trudnoću, ali ako vam je važna beba, što ranije započnete sa planiranjem svoje porodice, to je bolje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

idealno vreme za trudnoćuneplodnostplaniranje porodicesterilitettrudnoća u starijim godinamavantelesna oplodnjaveštačka oplodnja
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Bambi, odakle vama ovi podaci? Ovo je takva nebuloza, da nema dalje. Sta znaci “procerdati svoj zivot“. Pa, procerdace svoj, a ne tudj. Neka vam postoje samo ove tri kategorije. Vi bas uprosceno zivite. Svaka cast. Zdravo da ste!!!

  • bambi

    Devojke treba podeliti na dve kategorije u Srbiji. Prva kategorija u koju spada oko 75% mladih devojaka pripadaju grupaciji sponzorusa niskih moralnih vrednosti. Devojke iz ove grupacije kada rode, koriste sopstvenu decu da bi dosle do alimentacionih para koje ce trositi iskljucivno na sebe a sopstvena deca ih uopste ne zanima. To se i vidi iz cinjenice da vec sa godinu i po dana decu odmah vode u jaslice pa posle vrtice a popodne deda i baba, nocu ih Bog cuva a gledaju na sve nacine da ih odvajaju od oceva kako bi se izivljavala i ucenjivale za dodatni novac mimo sudske presude. Takve mlade mame po celi bozji dan vise po kaficima, diskotekama, na mesecnom nivou promene po nekoliko intimnih partnera, po pravilu ne znaju ni jaje na oko da isprze, voze luksuzne automobili koji su im ljubavnici prosvercovali, ne izlaze iz shopinga sa parama koje su im sponzori deponovali i slicno. Prepoznatljive su na ulicama tako sto nose u rukama ajfon telefone od pola kila, gurnu slusalice u usi, naocari za sunce od tri kvadratna metra na glavu, tetovaze, obavezno na povocu neka dzukela, pricaju stalno da da da da, uzas, znas, tipa, lika, i slicno da bi bile navodno u urbanom in fazonu, alkoholisu se, uzimaju ekstazije ili jace opijume i tome slicno. U drugu grupaciju mledih devojaka koje broje nekih 20% spadaju devojke koje nemaju ni jednu od gore pobrojanih karakteristika ali su jako pazljive u zivotu i strogo planiraju ceo zivot. Previse taktiziraju, razmisljaju, traze idealne strukture, misli da uvek moze bolje, smatraju da njihov zivot ne sme biti procerdan i u principu ostaju neudate bez dece, vremenom se vezuju za decu svoje brace ili sestara, za decu iz komsiluka ne bili nedohnadili majcinstvo i slicno. E sada, preostalih 5% mladih devojaka predstavljaju ono sto Srbija neguje vec dva milenijuma. Te devojke postuju pre svega sebe, svoju decu, svoje muzeve, porodicu, brak i kucno ognjiste. Postuju svoje roditelje, prijatelj, rodbinu. Sa druge strane prave su majke, brinu o svojoj deci, nezne su, brizne, radne, sposobne i predstavljaju sve ono sto treba da poseduja jedna prava majka, zena, sestra, prijateljica. Sta je razlog svim ovim procentima? Pre svega lenjost mladih devojaka, parazitski zivot, alkoholizam, duvan, narkomanija, lagodan zivot, niskre moralne vrednosti, sebicnost, beskurpuloznost i slicno. Koka mozemo da prevazidjemo sve ovo? Nikako. Za Republiku Srbiju je vec kasno. Na zalost, ovaj gubitak od 30.000 srba godisnje je nezaustavljiv i bice sve vise izrazen tokom predstojeceg perioda. Na zalost, jako brzo cemo postati manjina u sopstvenoj drzavi. Ako pogledate malo bolje, u pojedinimdelovima zemlje smo vec vecinska manjina.