Dvadeset saveta u borbi protiv stresa

Stres je postao deo našeg svakodnevnog života i vrlo je teško izbeći sve stresne situacije. Ipak, treba da pokušamo da se ponašamo tako da stres što manje utiče na naše zdravlje.
Evo dvadeset saveta koji mogu pomoći u borbi protiv stresa.
1) Voće
U ishrani koristite što više voća i prirodnih sokova bez šećera. Preporučujemo sledeće voće: avokado, bademi, pistaći, orasi, narandže, limun…
2) Povrće
Sveže povrće je izvor zdravlja i pomaže nam u borbi protiv stresa. Izdvajamo sledeće povrće: spanać, brokoli, krompir, zeleno povrće i salatno povrće.
3) Poželjna hrana
U ishrani treba koristiti pretežno laku hranu. Ovsene pahuljice, losos, voće i povrće – idealni su da se prebrodi stresni period.
4) Nepoželjna hrana i napici
Ukoliko ste pod stresom, umorni, nervozni i razdražljivi ili očekujete stresne i naporne situacije – izbegavajte u to vreme "jaku hranu".
U nepoželjnu hranu spadaju gazirani napici, veštački zaslađivači, jaki začini, slana jela, kafa i alkohol.
Nepovoljno na stres deluju jaka i masna mesa, grašak, pasulj, sočivo, crveni kupus i mahunarke. Ovu hranu smanjite za vreme stresnog perioda, ali njihove pozitivne efekte na zdravlje ne treba izbegavati u redovnoj ishrani.
5) Vitamini i minerali
Protiv stresa povoljno deluju: vitamin C, vitamin E, vitamini B, magnezijum, folna kiselina.
6) Šetnja
Šetnja od desetak minuta do pola sata deluje višestruko pozitivno na zdravlje, jer se tako smiruju nervi, udiše čist vazduh, razgibavaju i opuštaju mišići. Pored toga, šetnja povoljno deluje na vitku liniju i krvne sudove.
7) Hobi
Hobi može mnogo da doprinese našem zdravlju, za žene vez ili pletenje, za muškarce ukrštene reči ili sudoku, ili pak čitanje dobre knjige.
8) Rad u bašti i na terasi
Odvojite na svaka dva-tri dana ili bar jednom nedeljno vreme da sredite cveće na terasi ili u bašti. Ovaj rad deluje smirujuće i opuštajuće.
9) Odmor
Veoma je važno voditi računa o odmoru. Od svakodnevnih obaveza i aktivnosti često zaboravljamo ono što bi trebalo da bude svima poznato. Treba imati vremena za dnevni odmor, nedeljni i godišnji odmor.
10) Dnevni odmor
Dnevni odmor (pauze i redovno noćno spavanje) predstavlja biološku potrebu, bez obzira na važnost naših obaveza. Tu može pomoći sedenje (bar desetak minuta dnevno) na terasi ili u bašti (uz zvuk fontane ili tihe muzike). Ko ima mogućnosti, preporučujemo desetak minuta sedenja u parku ili pored reke.
11) Nedeljni odmor
Nedeljni odmor je veoma važan, mada često subotom i nedeljom imamo obaveze koje treba završiti. Važno je organizovati se tako da se u toku vikenda porodično okupimo i odmorimo bar neko kratko vreme.
12) Godišnji odmor
Godišnji odmor od deset-petnaest dana – povoljno deluje na organizam, kao da smo "napunili baterije" za nove aktivnosti. Najbolja kombinacija je (ako postoje uslovi) dva odmora u toku godine od po 7-10 dana, i to jedan u toku zime, a drugi u toku leta.
13) Cigarete
Cigarete samo prividno smanjuju stres, a u stvari samo pojačavaju razdražljivost i nepovoljni uticaj stresa na naše zdravlje.
14) Sedativi i droga
Sedativi mogu samo u izrazito stresnim situacijama delovati povoljno, ali ih treba uzimati samo pod nadzorom lekara. Dugotrajno samoinicijativno uzimanje sedativa može stvoriti zavisnost i nepovoljno uticati na zdravlje. Taj negativni efekat je isti i kada su u pitanju narkotici.
15) Čaj
Ritual ispijanja čaja smiruje, a naročito je korisno ako se protiv stresa koristi i odgovarajući čaj: od đumbira, nane, kamilice, valerijane, lipe…
16) Joga
Joga vežbama može se svako od nas uspešno boriti i protiv gojaznosti i protiv stresa, ali i protiv mnogih bolesti
17) Cveće
Cveće u neposrednoj okolini značajno ublažava stres, pa je zato dobro imati male oaze sa cvećem u sobi, na terasi, u bašti, na prozoru ili u kancelariji.
18) Organizacija vremena i prostora
Organizujte se tako da poslove rasporedite i da u vama ne izazivaju stres. Ustajte na vreme da ne biste žurili na posao (ili školu) i da se ne biste nervirali zato što kasnite. Složite (spremite) svoj radni sto ili radnu površinu u kuhinji pre nego što počnete sa radom.
19) Osvetljenje
Potrudite se da vam radni prostor bude dobro osvetljen, a ne maračan. Najbolje je da vam radne i dnevne prostorije budu dobro osvetljene dnevnim svetlom, a ukoliko nema dovoljno dnevnog svetla, svetiljke ga mogu nadoknaditi.
20) Hitno i bitno
Naučite da nekim ljudima i nekim poslovima kažete "ne". Isplanirajte šta je bitno, a šta može da se odloži za drugi dan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

depresijahobijoganervozaodmorplaniranje obavezašetnjastreszdrava ishrana
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Vez ili pletenje 😂 , ne daj Bože da žena pročita dobru knjigu !