„Gas do daske“ štedi gorivo?

Sa osam osnovnih i jednostavnih pravila, svaki vozač može da štedi gorivo, novac i pre svega svoju okolinu. Tako bar tvrde u međunarodnoj organizaciji za očuvanje životne sredine Greenpeace. Shodno tome, vozači koji žele da štede svoj novčanik, treba da se pridržavaju sledećih uputstava:

1. Brže menjati stepene prenosa. Onaj ko požuri da ručicu menjača ubaci u petu brzinu i potrudi se da u njoj ostane sve dok motor ne zamuca, štedi gorivo čak i u gradskoj vožnji. Pri konstantnoj brzini od 50 km/h potrošnja goriva biva prepolovljena, ako se vozi u najvišem umesto u drugom stepenu prenosa.

2. Dati pun gas. I prilikom ubrzavanja treba ostati u visokom stepenu prenosa, pa makar se papučica za gas morala pritisnuti do kraja. Tada motor radi štedljivije i čistije nego kada se ubrzava u nižem stepenu prenosa sa manjim gasom, ali sa većim brojem obrtaja.

3. Sporije voziti na autoputu. Ko na autoputu vozi 130 umesto 150, u proseku štedi 2 litra goriva na 100 kilometara. Sa tempom 100 to je čak ušteda od oko 4 litara!

4. Imati dobar pregled i držati odstojanje. Dobro je poznato da je motor uz stalno kočenje i ubrzavanje, kao što je slučaj u gradskoj vožnji, znatno žedniji. Pre nailazećih prepreka, menjač treba izbaciti iz brzine i koristiti zalet.

5. Povećati pritisak u gumama. Maksimalni pritisak u pneumaticima štedi oko 10% goriva.

6. Odreći se klima-uređaja. U gradskoj vožnji, upotreba klime povećava potrošnju za oko 2 litra na 100 kilometara.

7. Ne tovariti kabasti prtljag na krov. Kad god je moguće, ovo treba izbegavati, jer zbog povećanog otpora vazduha, potrošnja raste i za 4 litara na 100 kilometara.

8. Ranije isključiti motor. Ako se na jednom mestu stoji duže od 10 sekundi, kao na primer na semaforu, isplati se okretanje ključa u bravi.

Nije lako menjati navike, ali vredi isprobati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar