Psi sebičniji od – vukova!

Kad tragate za rečima kojima biste opisali svog voljenog psećeg ljubimca „sebičnost“ verovatno nije na vrhu liste. Međutim, prema novom istraživanju objavljenom u časopisu PLOS ONE, pseća brižnost je zabluda – barem u slučaju kad ste drugi pas.

Nizom eksperimenata u naučnom centru za vukove u Beču otkriveno je da su te životinje nesebičnije u odnosu na druge članove čopora nego psi koji odrastaju u psećim grupama.

Prema autorima istraživanja rezultati sugerišu da su psi nasledili tendencije prema saradnji od svojih divljih vučjih predaka, a ne kroz proces pripitomljavanja u kontaktima s čovekom.

Naučnici su obučavali životinje, i pse i vukove, da na ekranu koji reaguje na dodir njuškom pritisnu simbol davanja hrane kojim se oslobađa hrana u susednom boksu u kojem je bila ili nije bila druga životinja iste vrste.

Vukovi su iznova pritiskali tipku za davanje hrane članovima vlastitog čopora iako su znali da neće ništa dobiti zauzvrat, ali gubili su interes za takvim velikodušnim ponašanjem kad se u susednom boksu radilo o neponatom vuku.

Psi pak nisu pokazivali nikakvu sklonost hranjenju drugih pasa ako nisu imali od toga lične koristi, bez obzira na to jesu li poznavali druge pse ili ne.

„Ovo istraživanje pokazuje da pripitomljavanjem psi nisu nužno postali prosocijalni“ kaže šefica istraživanja Rejčel Dejl.

„Umesto toga pokazalo se da tolerancija i velikodušnost prema članovima grupe pomaže intenziviranju saradnje, kao što je primetno kod vukova“.

Ali nemojte još otpisati svoga ljubimca. Autori upozoravaju da se rezultati tih istraživanja na čoporu pasa ne mogu nekritički preslikati na pse kućne ljubimce kod kojih su ranija istraživanja uočila prosocijalne tendencije.

Naučnici veruju da bi to ponašanje moglo biti rezultat obuke ili ohrabrivanja i dodaju da se mora sprovesti više istraživanja kako bi se objasnile razlike između pasa i vukova.

(Hina/AFP, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

psivukovi
Komentari (0)
Dodaj komentar