Beli luk i ruzmarin u borbi protiv raka

 

Francuski naučnici dokazali su značajnu ulogu ekstrakta belog luka i ruzmarina u prevenciji raka – saopštio je Nacionalni institut za agronomska istraživanja. U studiji tog instituta potvrđeno je da konzumiranje voća i povrća, generalno gledano, „smanjuje pojavu karcinoma, posebno karcinnoma digestivnog trakta“.

Voće i povrće, bogato mikrosastojcima, već desetak godina izaziva sve veći interes nutricionista zbog uloge u prevenciji raka, kardiovaskularnih i zapaljenskih bolesti. Studije posvećene navikama u ishrani velikog broja ljudi potvđene su istraživanjima bioloških mehanizama koji na njih utiču. Naime, čini se da ekstrakt ruzmarina, koji sadrži različite molekule iz grupe polifenola, sprečava početak procesa kancerogeneze. Ti molekuli deluju stimulisanjem enzima organizma sposobnih da neutralizuju aktivnost kancerogenih supstancija.

Nova studija mogla bi da dovede do toga da se ekstrakti ruzmarina koriste kao antioksidansi za prehrambene artikle i tako zamene sintetičke sastojke, navode istraživači. Beli luk (kao i crni luk i vlasac) sadrži brojne značajne supstancije. Recimo, antikarcinozna svojstva ima disumpor dialil, sastojak koji sprečava razvoj dve rane faze kancerogeneze.

U oba slučaja, studija je zasnovana na prevenciji raka jetre kod pacova, ali ustanovljeni mehanizmi, po svemu sudeći, imaju daleko širi značaj: efekat na druge forme raka, mogućnost ekstrapolacije na čoveka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beli lukruzmarin
Komentari (0)
Dodaj komentar