Najbaksuzniji muškarac na svetu: Alergičan na sopstveni orgazam, nakon seksa sledi pakao

Muškarac starog 27 godina neki nazivaju „najnesrećnijim čovekom na svetu“ zbog toga što pati od retke bolesti zbog koje ima simptome slične gripu kad god doživi orgazam. Slučaj neimenovanog čoveka nedavno je u medicinskom časopisu Urology Case Reports opisao tim lekara koji njegovo neobično stanje uspešno leče antihistaminicima.

Naučnici su opisali retku bolest tog čoveka kao alergijski ili autoimuni odgovor na sopstvenu spermu, što je uzrokovalo simptome slične gripu poput groznice, kašlja, kijanja, slabosti mišića, kao i koncentracije, pamćenja, pa čak i problema s govorom. Zbog ovih iscrpljujućih simptoma povezanih s sopstvenim orgazmom, muškarac je dugo vremena aktivno izbegavao spavanje sa svojom djevojkom.

Problem češći nego što se misli

Koliko god gore opisani slučaj zvučao bizarno, on svakako nije jedinstven. Naučnici su do sada otkrili skoro 60 slučajeva ljudi pogođenih ovim retkim i ozbiljnim stanjem poznatim kao sindrom post-orgazmičke bolesti (POIS). Zapravo, sve se više prepoznaje kao iscrpljujući uzrok seksualne disfunkcije kod muškaraca, ali budući da je tako redak i neobičan, često se pogrešno dijagnostikuje.

“Mnogi pružaoci zdravstvenih usluga ne znaju za to, a kamoli javnost”, rekao je dr. Endu Šenholcer s Medicinskog fakulteta Univerziteta Oakland William Beaumont, koautor izveštaja o slučaju. „Više je nego verovatno da je nedovoljno dijagnostikovan, s mnogo obolelih.“

Obično u podlozi infekcija ili povreda

G. Šenholcer objašnjava da, iako je tačan uzrok POIS-a nepoznat, veruje se da počinje nakon što infekcija ili povreda testisa dovede do isticanja mikroskopskih količina sperme u krvotok, što pokreće imunološki odgovor. „Postoje posebne ćelije koje se nazivaju Sertolijeve ćelije koje neguju i okružuju spermu i drže je izolovanom od imunoloških ćelija“, objašnjava istraživač. „Kada su Sertolijeve ćelije oštećene, sperma je po prvi put izložena imunološkom sistemu i imunološki sistem napada spermu kao da je virus ili strana bakterija.“

Prepisivali mu sve i svašta

U slučaju 27-godišnjeg muškarca, autori izveštaja napisali su da su njegovi simptomi počeli s oko 18 godina. Tokom narednih devet godina potpuno je odustao od romantike nakon što je dobio kašalj, curenje iz nosa i kijanje, kao i osip na rukama kad god bi doživeo orgazam. Neimenovani muškarac, koji se naziva samo gospodin A, bio je kod brojnih lekara, od urologa do stručnjaka za zarazne bolesti, ali niko nije mogao da objasni šta mu se događa. Prepisani su mu antibiotici, ali oni mu nimalo nisu popravili stanje.

Srećom, nakon što su ovom momku dijagnostikovali sindrom post-orgazmičke bolesti, dr. Šenholcer i njegov kolega uspeli su da ga leče s nekoliko antihistaminika, od kojih je jedan (feksofenadin) uzrokovao smanjenje simptoma za oko 90 posto. Dakle, još ima nade za najnesrećnijeg čoveka na svetu i nekolicinu drugih koji dele njegovu muku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alergijamuškaracorgazam
Komentari (0)
Dodaj komentar