Nauka ima objašnjenje zašto muškarce privlače žene s figurom peščanog sata

Šta vas prvo privuče kod žena? Osmeh? Njen karakter? Figura? Ako ste poput većine muškaraca, onda je odgovor figura peščanog sata. Studija objavljena u časopisu Evolution and Human Behavior tvrdi da muškarci smatraju da žene s niskim odnosnom struka i bokova (WHR), odnosno figurom peščanog sata, imaju najatraktivnija tela.

Naučnici smatraju da su dokučili i zašto je to tako. Tvrde da je u muškoj prirodi da preferiraju ovaj tip tela jer je figura peščanog sata znak da je žena mlada, da još nije bila trudna i da ima „ključne reproduktivne resurse“.

„Budući da evolucija u potpunosti zavisi od individualnog uspeha u reprodukciji, sve što ima veze s reprodukcijom, kao što je odabir partnera, treba da bude optimizirano prirodnom selekcijom“, objašnjava Vilijam D. Lasek, autor studije i istraživač na Katedri za antropologiju Univerziteta Kalifornije u Santa Barbari.

Kako bi došli do zaključka, naučnici su proučili podatke više od 12.000 učesnika prikupljene u dva američka istraživanja o zdravlju i ishrani. Otkrili su da je nizak WHR, osim što je znak polne zrelosti, takođe snažno povezan s višim nivoima dokozaheksaenske kiseline (DHA), nutrijenta ključnog tokom trudnoće i dojenja.

„Poslednjih 30 godina smatralo se da muškarci traže znakove zdravlja i plodnosti, ali mi smo pokazali da vrlo mali odnos struka i nizak indeks telesne mase, koji se povezuju s privlačnošću kod dobro uhranjenih žena, ne ukazuju na bolje zdravlje ili plodnost“, zaključio je Lasek, a prenosi Index.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

figuramuskarcipeščani satprivlacenjezene
Komentari (0)
Dodaj komentar