Promene kod muškaraca kad postanu očevi

Mnogi muškarci i ne razmišljaju o tome kako je biti otac, sve dok ne ugledaju svoje dete. I dok majke prolaze trudnoću, oni su obično mirni- sve dok se dete ne rodi! Za muškarce, taj trenutak kada prvi put ugledaju svoje dete nije samo emocionalno iskustvo koje menja život, već i fiziološko iskustvo – zahvaljujući padu nivoa testosterona i porastu nivoa prolaktina i oksitocina. Iako se zbog toga novi očevi mogu da osećaju kao da su njihovi hormoni svuda, to ima svoju svrhu, ističe antropolog Li Getler, istraživač iz Centra za decu i porodicu Fakulteta Notre Dame.

„Na osnovu niza dokaza, čini se da ove hormonalne promene kod očeva odražavaju da je evolucija oblikovala biologiju muškaraca kako bi im pomogla da odgovore na zahteve roditeljstva“, rekao je Getler.

Pad testosterona

Prema studiji Gettlerovog tima iz 2011. godine, nivo testosterona novih očeva pada za oko 40 posto u prvom mesecu roditeljstva, što je povezano s njihovom očinskom osetljivošću i privrženošću.

„Naša otkrića sugerišu da muškarci imaju evoluiranu neuroendokrinu arhitekturu koja reaguje na predano roditeljstvo, podržavajući ulogu muškaraca kao i negovatelja tokom evolucije hominina“, rekli su istraživači u svojoj raspravi.

Rast prolaktina

Dok nivo testosterona opada, studije pokazuju da nivo estrogena budućih očeva počinje da raste u nedeljama pre rođenja deteta i nastavlja da bude povišena mesecima nakon toga. Zajedno s tim, novi tata u prvih mesec dana doživljava prosečni porast prolaktina za 20 posto.

Kao što su rekli autori studije objavljene u časopisu Journal of Postgraduate Medicine iz 2016. godine, „utvrđeno je da je nivo prolaktina u korelaciji s interakcijom oca i deteta u društvenom kontekstu, a očevi s višim profilima prolaktina više reaguju na dečije znakove.“

Hormon ljubavi ulazi u ‘šestu brzinu’

Među novim majkama oksitocin deluje kako bi olakšao porođaj i dojenje. Ali, među novim tatama okidači imaju više veze s „stimulativnom igrom“, primer kada pokušavaju da nasmeju bebu i navedu je na kikotanje. To ponovno igra „značajnu ulogu u uspostavljanju osećaja očinstva tokom prvih faza rasta deteta“, kaže Rut Feldmen, profesorka na Medicinskom fakultetu Jejl i autorka nekoliko studija na tu temu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bebaotacporodica
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ne mislim da postaju bolji ljudi zbog toga .Ako su pre toga bili losi neće ih promeniti nista