Promišljanje pre braka

U našoj, još tradicionalnoj i konzervativnoj, sredini zajednički život partnera pre braka, takozvana vanbračna zajednica, ne smatra se uobičajenim niti poželjnim vidom odnosa. Iz tog razloga mladi ljudi propuštaju da upoznaju pun opseg karakteristika svog budućeg životnog saputnika, koji uključuje i poznavanje načina na koji osoba rešava neke osnovne životne zadatke. To je jedan od razloga zbog kojeg se mladi parovi ređe odlučuju na brak, a ako to i urade, dešava se da takvi brakovi brzo propadnu zbog nedovoljnog poznavanja druge strane.
U razvijanju odnosa pre braka značajno je razmenjivanje mišljenja o tome šta se očekuje od braka, uspostavljanje određene strukture u partnerskom sistemu i razvijanje određenog odnosa prema drugoj strani, pogotovu u konfliktnim situacijama. Šta u jednoj vezi pokazuje da je par spreman za brak? Da li intenzivna zaljubljenost može da bude zamka koja prebrzo vodi u bračne vode? Istina je da kvalitet bračnog života ne zavisi toliko od sposobnosti osobe da privuče i odabere savršenog partnera koliko od spremnosti da se proširi znanje koje bračni partneri imaju o potisnutim ili neistraženim aspektima sopstvene ličnosti. Brak predstavlja psihološko i spiritualno putovanje koje započinje privlačnošću, posle čega sledi naporan i zahtevan lični razvoj u pravcu boljeg upoznavanja sebe.
Uparivanje u životinjskom svetu podrazumeva samo dve jedinke. Kod ljudi, ovaj proces podrazumeva spajanje dva veoma kompleksna porodična sistema. Između ostalog, veliki uticaj mogu imati i roditelji budućeg bračnog para. Stres koji se javlja kod jednog ili oba roditelja, izazvan time što njihovo dete zasniva svoju porodicu, može da proizvede konfuziju koja će se reflektovati i na mladi par. Zbog toga pre ulaska u bračne vode treba temeljno i detaljno otkloniti sve psihološke barijere kako bi brak mogao da odiše slobodom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakodnospromisljanjesaputniksloboda
Komentari (0)
Dodaj komentar