Šta miris i boja sperme govori o zdravlju muškarca?

Kvalitet sperme zapravo je dobar pokazatelj onoga što se događa u telu muškarca.

Doslednost, izgled i miris sperme mogu biti dobar pokazatelj ukupnog zdravlja muškarca. Urološki hirurg Džon Dejvis otkrio je za Net Doctors nekoliko stvari o tome kako zadržati optimalno zdravlje semena i na šta bi trebalo posebno paziti.

Šta je seme?

Svi znamo da je seme muška reproduktivna tečnost, ali zapravo „plivači“ sadrže samo do 10% sperme. Ostatak se sastoji od enzima, vitamina C, kalcijuma, proteina, natrijuma, cinka i fruktoznog šećera.

Kako znati da li je sperma normalna?

Zdravo seme je obično zamućena bela ili siva tekućina s želastom konzistencijom. „To je složena tekućina obično bele ili sive boje, ponekad žućkaste boje i ima miris poput izbeljivača zbog alkalnih čestica u sebi“, kaže Dejvis, prenosi 24sata.hr.

„Alkalne supstance važne su kako bi se sperma mogla boriti protiv kisele prirode ženskog genitalnog trakta. Otprilike 200 do 500 miliona spermatozoida se otpušta tokom svake ejakulacije, ali to takođe može varirati“, dodaje hirurg.

Krv u semenu

Ako seme ima crveni ili smeđi izgled, to je verovatno zbog puknute krvne žile i obično se ne treba brinuti u vezi toga. U roku od dan ili dva, sperma bi trebalo da vrati u svoju normalnu boju ( ako se ne vrati, obavezan je pregled lekara).

„Krv u semenu (inače poznata kao hematospermija) je alarmantan simptom za bilo kog čoveka“, kaže Dejvis. „Međutim, retko je to ozbiljno medicinsko stanje. Uobičajeni uzroci uključuju isticanje krvi iz krhkih krvnih žila unutar područja skladištenja semena, koji se nazivaju vezikuli.“

Kada se brinuti za zdravstveno stanje semena

Izražena žuta ili zelena boja može ukazivati na polno prenosivu infekciju. „Pojava semenske infekcije može rezultirati žuto-zelenim semenom koje deluje i miriše pojačano“, kaže Dejvis. „Takvu infekciju uvek treba da pogledaju lekari kako bi utvrdili ili isključili osnovne uzroke, a obično se prepisuju antibiotici.“

Ostali simptomi kod muškaraca uključuju čireve ili žuljeve na penisu, bol ili peckanje tokom mokrenja, svrab i oticanje. Međutim, neke polno-prenosive bolesti uopšte ne pokazuju simptome, stoga je važno da prilikom polnih odnosa muškarac koristi kondom i redovno se pregleda, čak i ako se čini da je sperma normalna.

Što ako nema semena?

Suvi orgazam – kad muškarac dosegne seksualni vrhunac, ali ne eakulira – može biti krajnje neprijatan i uzrokovati nervozu. Kod većine mladića to nije problem, a obično je samo rezultat ponovljenog orgazma, pri čemu genitalije jednostavno ostanu bez semene tečnosti i stoga se ne stvara sperma.

Međutim, kod starijih muškaraca koji su bili podvrgnuti operaciji prostate, radioterapiji ili drugim tretmanima na području prostate, to bi mogao biti znak retrogradne ejakulacije.

„Kako muškarci stare, volumen semenske tečnosti i snaga ejakulacije mogu pasti kako se žlezde prostate polako povećavaju, uzrokujući promenu mokraće“, kaže Dejvis.

„Muškarcima se mogu prepisati lekovi za ublažavanje mokraćne opstrukcije, ali oni mogu smanjiti snagu ejakulacije i u nekim okolnostima promeniti ejakulaciju tako da seme ne izrazi kroz penis, već natrag u bešiku. To je poznato kao retrogradna ejakulacija.“

Možda zvuči drastično, ali jedina promena koju će muškarci primetiti (osim očiglednog nedostatka ejakulacije) je da će urin biti zamućen, pa klimaks možda neće osećati intenzivno kao pre.

Kvalitet semena i plodnost

Idiom „ono si što jedeš / piješ / pušiš“ istinit je kada je reč o semenu. Studija iz 2014. objavljena na temu plodnosti i sterilnosti otkrila je da muškarci čiji je ukupni zdravstveni učinak najniži imaju veću verovatnoću da će imati niži nivo sperme i kvalitet sperme.

„Muškarci i dalje stvaraju seme u starosti i mogu ostati plodni pod uslovom da se proizvodnja sperme putem testisa nastavi. Međutim, prekomerni unos alkohola i pušenje mogu oštetiti proizvodnju sperme, uzrokujući da muškarci postanu manje plodni“, kaže Dejvis.

Kako poboljšati kvalitet sperme

Održavanje uravnotežene i zdrave ishrane (antioksidansi su posebno dobri za plodnost) održavaće spermu u dobroj formi, dok uobičajeno konzumiranje alkohola i pušenje mogu oštetiti kvalitet semena. Međutim, dobra vest je da su navedeni učinci reverzibilni.

Uz to, istraživanje pokazuje da gojaznost može sniziti kvalitet i količinu muške sperme za čak četvrtinu. Zdrava fizička aktivnost je zato uvek dobra ideja jer može povećati plodnost povećanjem koncentracije sperme

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ejakulacijakvalitet spermeseme
Komentari (0)
Dodaj komentar