Tunis – miris Mediterana u pustinjskom pesku (1)

Tunis je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi, ali i u Srbiji. Velika prednost Tunisa je to što ni Evropljanima ni Amerikancima, pa ni građanima Srbije nije potrebna viza. Za razliku od susednog Alžira, Tunis je u potpunosti usmeren ka turizmu, a i lokalne zakone i običaje donekle je uspeo da prilagodi potrebama zapadnih turista. Danas u Tunisu ima 800 hotela, sedam međunarodnih aerodroma i osam luka koji ga povezuju sa svetom. Glavni grad, Tunis, udaljen je dva sata leta od Beograda, Pariza, i Londona, i 45 minuta leta od Rima. Dnevni letovi povezuju Tunis s gotovo svim destinacijama Evrope, Afrike i Bliskog istoka. Zemlja raspolaže sa 1.300 km obale, a mnoga letovališta su svetski poznata: Sus, Đerba, Sidi Bu Said, Tabarka, Hamamet, prestonica Tunis.
Glavna luka Tunisa – Sus, jedan je od najstarijih gradova u Tunisu, s autentičnom Medinom koja je pod zaštitom Uneska. Sus je izuzetno popularna destinacija među turistima iz Rusije, Srbije, Britanije i Nemačke. Plaže su prijatne, a more tirkiznoplavo i čisto. Duga peščana plaža koja se od Susa pruža ka marini Port El Kantaoui i dalje na sever sve do Hamameta i Nabela, ujedno je i glavna turistička zona nekadašnjeg piratskog uporišta na berberskoj obali Afrike.
Đerba je ostrvo na jugu Tunisa, s prijatnom klimom tokom cele godine i fantastičnim peščanim plažama. Pošto su svi hoteli smešteni u turističkoj zoni (Zone Touristique) koja se nalazi na severu ostrva, gradići su uspeli da zadrže tradicionalni izgled. Daleko od haotičnih gradova, prava Đerba je u unutrašnjosti ostrva, gde maslinjaci pokrivaju golu zemlju i gde se može videti tradicionalna arhitektura. Ostrvo Đerba danas je međunarodna destinacija prvog ranga i celo je prilagođeno turizmu. Paleta aktivnosti koje se nude turistima je krajnje raznolika, od tenisa, skijanja na vodi, jahanja do podvodnog ronjenja i različitih fešti. Na Đerbi se nalazi i jedna od najstarijih sinagoga na svetu, Griba, podignuta u 7. veku, gde se svake godine u maju okupi veliki broj Jevreja iz celog sveta. Leto je na Đerbi vreme za zabavu.
Gradić Sidi Bu Said nalazi se na severnoj obali Tunisa, na samo 20 km od glavnog grada. Zbog dominantne bele i plave boje, Sidi Bu Said je danas turistička atrakcija. Tipična arhitektura andaluskog stila ustanovljena je u XVIII veku, a karakteristične boje – bela i plava, propisane su kao obavezne dolaskom Francuza. Ono što vizuelno ostaje duboko urezano jesu prelepa vrata i prozori kuća na ovom brdu. Legenda kaže da će vas, ako prošetate kamenim uličicama Sidi Bu Saida i teškim alkama od kovanog gvožđa zakucate na najveća plava vrata, sreća pratiti, a snovi će vam biti ostvareni.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mediterantunisturizamafrikaletovanjeputovanje
Komentari (0)
Dodaj komentar