U trendu

Bajkolika ostrva palmi, srebrnkastog peska i koralnih grebena (foto)

Slike koje prve asociraju na ova ostrva su pre svega palme, srebrnkasti pesak koji se presijava na suncu i koralni grebeni koji izviruju iz voda Indijskog okeana. To je slika koja će vas dočekati kada sletite posle dugog puta na ova ostrva. Sejšelska ostrva su najstarija okeanska ostrva na svetu. Od ukupno 115 ostrva samo su 33 naseljena. Najveće među njima je ostrvo Mahe, gde je i smešten glavni grad – Viktorija. Hotelski smeštaj je veoma udoban i svi hotelski kapaciteti se u potpunosti uklapaju u ovaj gotovo netaknuti dragulj prirode.

Najpoznatija plaža Sejšelskih ostrva je Sanset bič, koja se nalazi na ostrvu Maha, a u njenoj blizini je i istoimeni hotel. Velika plaža se nalazi na ostrvu Praslin i posebno je omiljena kod ljubitelja vodenih sportova. Plaža Sever je na ostrvu La Dig i pruža mogućnost za uživanje u potpunom miru i tišini.

Pre odlaska na neku od plaža na recepciji hotela obavezno se raspitajte koje su plaže bezbedne za turiste. Plažu Gulet u svakom slučaju izbegavajte, jer nije bezbedna za kupače.

Foto: Efraimstochter/Pixabay.com
Foto: Efraimstochter/Pixabay.com

Pored plaža i čiste vode prelepe azurne boje, na Sejšelima ima šta i da se vidi. Kada ste već tamo, obavezno napravite nekoliko izleta. Ostrvo ptica je napušteno ostrvo koje je dom milionima ptica, a jedino je prirodno stanište najvećih kornjača na svetu – esmeraldi. Obiđite nacionalni park, koji se nalazi na ostrvu Kurans. Tu možete videti prelepe primerke retkog rastinja, kao i džinovske palme, koje su zaštitni znak Sejšelskih ostrva. Ostrvo La Dig nudi vam mogućnost da se vozite volovskom zapregom do čuvenih plantaža vanile i cimeta i da obiđete fabriku „La union“. Ostrvo Praslin, koje je oko sat vremena udaljeno od Mahe, nudi vam mogućnost da vidite palme koko de mer, koje jedino rastu na tom mestu i žive više od 200 godina.

Foto: Gefun/Pixabay.com
Foto: Gefun/Pixabay.com

U svakom slučaju, kada dođete na Sejšele, obavezno kupite brošuru i proverite šta je sve u ponudi i šta se može videti. U zavisnosti od toga s koliko novca raspolažete, sami napravite plan ekskurzija i šta ćete videti. Skoro sve brošure nude i snorkeling (ronjenje s maskom i perajima) i to stvarno nipošto nemojte propustiti. Uživaćete u bogatstvu podvodnog sveta, riba i korala koji se jedino ovde mogu videti. Većina turističkih brodića ima providno stakleno dno, tako da možete videti kornjače, koje teško da biste videli prilikom ronjenja. Jedno od prirodnih bogatstava ovog arhipelaga, pored kornjača, svakako je i Coco de mer, sea coconut, double coconut, coco fesse ili Seychelles nut, kako ga još i zovu. Karakterističan je po tome što njegov plod ima oblik dva spojena kokosa. Zbog svoje specifičnosti i toga što ga možete naći samo na Sejšelima, i to na samo dva ostrva ovog arhipelaga, ovaj kokos je dospeo i na zvaničan sejšelski pečat, kojim će vam carinik overiti pasoš prilikom ulaska u zemlju.

Sam provod na Sejšelima i nije nešto specifično. Nabolje morske specijalitete i kreolsku nacionalnu kuhinju možete probati u restoranima na ostrvu Maha i Praslin. Ako ste za šoping i kupovinu suvenira, obiđite tržni centar na ostrvu Maha, gde postoje mnogobrojne male radnje koje prave tradicionalne predmete tipične za ovo područje.

Stanovništvo Sejšela danas govori francuski i kreolski jezik (mešavina francuskog i jezika Bantu crnaca). Turistički vodiči za potrebe posla znaju i još poneki svetski jezik, tako da neće biti problema. Stanovništvi ostrva čine pretežno melezi, belaca gotovo i da nema. Celokupna populacija ovog arhipelaga danas broji oko 80.000 stanovnika, a gotovo da je i toliko kornjača. Skoro trećina stanovništva živi u glavnom gradu arhipelaga, Viktoriji.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)