U trendu

Mauricijus

Republika Mauricijus je ostrvska država u jugozapadnom Indijskom okeanu. Prvi su ga kolonizovali Holanđani i dali mu ime po princu Mauriciju od Nasaua. Ostrvo se nalazi 900 km istočno od Madagaskara. Sve do 17. veka bilo je nenaseljeno – a sada je prenaseljeno i jedna od najrazvijenih afričkih zemalja. Na samo 2.045 kvadratnih kilometara smešteno je oko 1.200.000 stanovnika. Šećerna trska uzgaja se na čak 90% poljoprivrednog zemljišta, ali se ljubazni stanovnici bave i turizmom i tekstilnom industrijom.

Glavni grad je Port Luis, koji obavezno morate posetiti i uživati u mirnim večernjim šetnjama, a ako ste više za zabavu, i za to postoji predviđena četvrt puna prodavnica, restorana, barova, bioskopa i luksuznih kockarnica. Klima je tropsko-okeanska, ali većinom prijatna tokom cele godine. Zime su tople i suve, a leta vlažna i vrela. Razlikuju se dve glavne sezone – od decembra do aprila traje letnja, a zimska od maja do septembra. Idealno vreme za posetu je u julu.

Foto: Trgobalan/Pixabay.com
Foto: Trgobalan/Pixabay.com

Ovo vulkansko ostrvo poznato je i po izumrloj ptici dodo, čije je ime sinonim za glupost. Teška oko 23 kilograma, ptica dodo izumrla je brzo nakon dolaska portugalskih istraživača na ovo ostrvo. Smatra se da se nije mogla odupreti agresiji lovaca i njihovih pasa, ali i ostalih životinja koje su na ostrvo dolazile s novim narodima. Nešto što uvek asocira na Mauricijus i o čemu se posebno priča jeste tirkizno more, bele peščane plaže, kao i koralni grebeni koji apsolutno nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Sigurno ste čuli i za divovske listove vodenog ljiljana u mestu gde žive stogodišnje kornjače; to je jedna od najvećih botaničkih bašta na svetu – Sir Seewoosagur Ramgoolam.

Foto: Creativeaction/Pixabay.com
Foto: Creativeaction/Pixabay.com

Većina stanovništva govori engleski, pa sporazumevanje ne bi trebalo da predstavlja problem. Hrana je vrlo raznolika i za svačiji ukus ima ponešto, što i nije čudno s obzirom na raznolikost stanovništva (Afrikanci, Azijci i Evropljani). Kvalitet nikad nije pod znakom pitanja, ali da biste se u to uverili, morate probati njihov specijalitet, a to je Camarons – rak u pikantnom sosu. Iako vlasti Mauricijusa ne žele da pretvore ostrvo u masovno turističko odredište, nego teže da zadrže ekskluzivnost, na ostrvu ipak ima dosta hotela i vila, ali svi oni su vrhunski namešteni. To je godišnji odmor iz snova većine Evropljana, ali i svih turista iz ostalog dela sveta. Kod njih nećete pronaći osrednji kvalitet, niti vam može biti dosadno pored toliko atrakcija: hodanje po morskom dnu, vožnja u polupodmornicama, krstarenje, ronjenje, surfovanje, ribolov, tenis, golf, pa čak i krokodilska farma za razgledanje i još mnogo, mnogo toga.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar