U trendu

Madagaskar – neka druga Afrika

Ostrvo Madagaskar geografski pripada Africi, ali kada se nađete na njemu, utisak je potpuno drugačiji. Madagaskar je kao jedan poseban kontinent koji ima sopstveni identitet. Brežuljci koji se pružaju pred vama kada se nađete na putu koji vodi od Tananariva do Antsirabea neodoljivo podsećaju na Aziju, ali to nije Azija, a još manje je Afrika. Ovo „Veliko ostrvo“ između Azije i Afrike nalazi se na mestu kojim su tokom istorije išli glavni putevi migracije.

Poreklo stanovnika Madagaskara je i azijsko i afričko. Jedni su od Azijaca nasledili svetao ten i bademaste oči, piroge koje se lenjo ljuljuškaju na vodi i drvene kućice na stubovima. Drugi su pak od Afrikanaca nasledili tamnu kožu i kovrdžavu kosu, šume baobaba i čuveni blistavobeli smešak. Ipak, bez obzira na poreklo i običaje, svih 18 plemena koja žive na ovom ostrvu u slozi su i miru.

Ovo ostrvo je zaista čudnovato. To je zemlja svetlosti i boja, sastavljena od najrazličitijih pejzaža. Čuveni kanjoni blizu Ampižoroa svakoga će ostaviti bez daha. Nazubljene stene, vilinska ognjišta kojima su lišajevi nagrizli oker boju, prava divljina, zemlja Sijena. Tlo prekrivaju tapije (jedna vrsta hrasta) i patuljasti baobabi. U Izalou imaćete priliku da se sretnete s lemurima. Najveći broj ovih životinja pronašao je svoje stanište u rezervatu Berenti, blizu For-Dofena, gde žive u kolonijama. Poreklo ovih sisara i danas je zagonetka. Na severu Madagaskara, u Nozi Beu, možete uživati u plodovima mora uz miris cveća jilang-jilang, koji je pomešan s nešto blažim mirisom šećerne trske. Miris jilang-jilanga dopire do vas sa svih strana s grana koje su upletene kao loza. Ovde svakako treba da se popnete na brdo Paso i da uživate u prelepom zalasku sunca ili da posmatrate piroge koje se njišu na povratku s ribarenja.

Antsirabe će vas vratiti u kolonijalno doba. Grad je u potpunosti posvećen prosperitetu poljoprivrede u tim krajevima. Duž širokih avenija pružaju se prelepe vile utonule u drveće svojih vrtova. Selo Betafo, s kućama od cigle i otvorenim balkonima, savršen je primer kolonijalnog stila, koji je ovde uveo engleski arhitekta Kameron, a primer takve gradnje može se na Madagaskaru sresti još samo u Tananarivu.

Tananarivo je posebna priča. Doživeti ovaj grad znači u rano jutro videti masu ljudi kako žuri ka jezeru Anozi, koje je smešteno između 12 brežuljaka koji okružuju glavni grad ovog ostrva i predstavlja izvor svežine za sve ljude koji tu žive. Petkom treba posetiti „zomu“ – veliku pijacu, koja se nalazi u samom centru Tananariva. Tezge su prepune svih vrsta robe: od haljina, ukrasa, skulptura od drveta do raznih začina. Na kraju obavezno posetite „Restoran“, staru rezidenciju sinova šefa protokola poslednje kraljice iz dinastije Merina. Tu ćete moći da uživate u guščijoj džigerici koja se pravi na ostrvu, a koja može da konkuriše najboljim kulinarskim čarolijama sveta.

Foto: Takeweb/Pixabay.com
Foto: Takeweb/Pixabay.com

Boravak na Madagaskaru potpun je jedino ako posetite i ostrvo Majot. Ovo ostrvo pripada arhipelagu Komora i ostalo je pod francuskom dominacijom. Nalazi se na samo sat vremena leta od Madagaskara, a možete ga obići za svega dan ili dva. U Majot se dolazi da bi se videla jedna još uvek divlja zemlja i da bi se uživalo u najvećoj laguni na svetu. Glavni grad ostrva, Mamudzu, ostavlja utisak potpunog haosa i urbanističkog nereda. Na jugu ostrva, gde put vijuga po crvenoj zemlji, dolazite u N’Guju, koja se nalazi blizu Mavarskog rta. Na tom mestu je hotel s najlepšom plažom na celom Majotu. Tu možete uživati u jedinstvenoj prilici i plivati zajedno s džinovskim kornjačama. Nešto dalje smešten je Tsamboro, a na zapadu ostrva nalazi se Trevijani. Majot je ostrvo mirisa – na njemu buja jilang-jilang i svuda vas prati miris tog čudesnog cveća.

Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar