Tunis – miris Mediterana u pustinjskom pesku (2)

Glavni grad – Tunis, izuzetno je zanimljiv, prestonica istoimene države, grad pun kontrasta, smešten na obalama istoimenog jezera povezanog kanalom s prostranim zalivom Sredozemnog mora, danas znanim pod imenom Tuniski zaliv. Podignut je na temeljima feničanskog naselja Tunes. Tu se nalazi i najstarija džamija (početak VIII veka) kasnije prestonice – El Zituna, nazvana po maslinovom drvetu, poznata i kao prestižni univerzitet i centar okupljanja. U VIII veku Tunis je bio drugi po veličini grad Afrike, provincije arapskog carstva po kojoj je ceo kontinent dobio ime. Iako se tvrdi da je zvanično osnovan 808. godine, ovaj grad je čitav vek ranije već dobijao na značaju. U Tunisu postoje i čitava naselja sagrađena samo za potrebe turizma. Jedno od njih je i Port El Kantui, turistički kompleks podignut 1979, s nekoliko terena za golf i marinom u andaluskom stilu u koju može da stane 300 jahti. Ceo gradić sagrađen je po uzoru na tradicionalne tuniske kvartove, s lukovima i uskim uličicama.
Veliki tuniski jug obiluje izvanrednim pustinjskim pejzažima i mnogobrojnim oazama. U berberskom gradiću Matmati nalaze se podzemne strukture koje se koriste za stanovanje, a neke su pretvorene u hotele. Chott el Djerid je ogromno slano jezeo koje gotovo dostiže veličinu Srbije. Tamo kiša gotovo nikad ne pada, temperature dostižu 50 stepeni, a fatamorgana je uobičajena pojava. Tunis je poznat po arheološkim nalazištima: Kartagina, rimski hram u Dugi, punsko groblje Utika, rimski hram Sbeitla, podzemne rimske vile u regiji Bula, amfiteatar u El Džemu, arheološki muzej u Susu. Obavezno treba obići Muzej Bardo u blizini glavnog grada Tunisa, gde je istorija ove zemlje prikazana kroz više hiljada umetničkih dela i gde se nalazi najveća kolekcija rimskih mozaika na svetu. Ne treba propustiti ni muzej u Mahdiji, veliku džamiju u Keruanu, veliku džamiju Ezituna, kao i medinu u Tunisu.
Kao spoj različitih civilizacija, Tunis se uvek isticao po intenzitetu kulturnih aktivnosti, a mnogobrojna nalazišta i muzeji svedoče o bogatoj prošlosti ove zemlje. Najpoznatije institucije kulture su: Nacionalni centar za igre Borj El Baccouche (Borđ el Bakuš), Palata barona Erlangera, Centar za arapsku i mediteransku muziku, Muzej Huseinit, Palata Ksar el Said, Mediteranski dom u Hamametu. Mnogobrojni su i međunarodni festivali. Među najatraktivnijima su spektakularni Festival Sahare u gradu Duz, koji se smatra kapijom pustinje, kao i Dani kinematografije u Kartagini, festival mitološkog filma u Đerbi i Dani pozorišta u Kartagini. Najpoznatiji muzički festivali su Festival simfonijske muzike u El Džemu i Festival andaluske muzike u Testuru. Tuniska izvorna muzika specifična je po raznolikosti formi i ritmova. Među osnovnim formama klasične tuniske muzike su nuba, najstarija i najautentičnija muzička forma andaluskog porekla, kao i šunghul i bašraf, koje su turskog porekla.
Korisni linkovi

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

afrikamediteransredozemljetunisturizam
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Sake Srećković

    Do sada sam bila 4 puta u Tunisu… Lepa je zemlja, plavog mora, egzotičnog rastinja, dobre hrane i ljubopitljivih domaćina… Vrlo niskih cena. Kategorizacija je nižeg standarda nego recimo u Egiptu. Taksi prevoz vrlo povoljan i uvek ga koristite. Iskoristite mogućnost obilaska zemlje i upoznavanje kulture kroz fakultativne izlete. Za kupovinu je zanimljivo: galanterija od kamije kože (ne tako kvalitetna), obuća (modernog dizajna, povoljno), keramičke posude, lampe, tradicionalni ćilimi, njihovi poznati kavezi za ptice, pustinjska ruža… Imam zaista lepa iskustva sa tih putovanja…