Kako su nastala imena poznatih tehno brendova (2)

Da li ste se ikada zapitali ko je zaslužan za imena proizvoda kao što su iPod, Android ili Xbox? Jesu li ih smislili vrhunski marketinški mozgovi, mašinerija za istraživanje popularnosti slogana i moćne marketinške kompanije, ili ih se dosetio anonimni radnik kompanije dok je bio u WC-u? U modernom svetu odnosa s javnošću, lobiranja i površnosti koja je nastala neprestanim bombardovanjem informacijama, novim proizvodima i informacijama o novim proizvodima, za uspeh nije dovoljno imati samo kvalitetan proizvod. Taj kvalitetan proizvod mora da ima i zvučno ime da bi ga ciljna grupa i primetila. Put do tih imena često je veoma zanimljiv, a često zvučna i smislena imena poznatih proizvoda u novijim verzijama budu zamenjena nečim prilično bezveznim, što takođe pobuđuje znatiželju. Hajde onda da vidimo kako su neki od najpoznatijih tehno brendova današnjice dobili imena.
Xbox
Microsoft-ova konzola stvorena je da Sony-ju uzme deo tržišnog kolača. U svojoj prvoj verziji često je bila označena kao lepo upakovan PC. Microsoft je u izradi Xbox-a koristio što je više moguće svojih tehnologija, koje su tada sve bile proizvedene za računare, pa je najlakše bilo da u stvari naprave modifikovani PC. Microsoft je stavio do znanja da se u Xbox-u koristi PC tehnologija, a njen najvažniji deo je DirectX API. Prvobitno ime za konzolu je bilo DirectX Box, ali ga je marketinško odeljenje skratilo u Xbox.
iPod
Časopis Wired saznao je da je ime minijaturnom MP3 plejeru dao Vini Čiko (Vinni Chieco), stručnjak specijalno unajmljen za smišljanje imena i reklamne kampanje Apple-ovog MP3 player-a. Stiv Džobs (Steve Jobs) mu je objasnio da će računar Mac biti hab (čvorište) za druge uređaje, a MMP3 player je jedan od tih uređaja. Čikou je ideja za ime bila asocijacija na svemirski brod koji napuštaju kapsule (pod) i ponovo se spajaju s njim radi uzimanja goriva. Ime "pod" opravdao je i jednostavan i čist dizajn plejera, a dodato mu je "i" da bi se na taj način dalo do znanja da je to Apple-ov proizvod.
Sony VAIO
Ime VAIO imaju svi Sony-jevi računari, a u stvari se radi o skraćenici koja je u početku imala značenje Video Audio Integrated Operation, da bi na desetogodišnjicu imena ta skraćenica bila preimenovana u Visual Audio Intelligence Organizer. Osmislio ga je Timoti Henli (Timothy Hanley) za Sony-jev veliki povratak na polje proizvodnje računara. Sony je osamdesetih godina prošlog veka proizvodio računare za japansko tržište, da bi oko 1990. izašao iz tog posla. Godine 1996. Sony se vraća na velika vrata i proizvodi računare za celo svetsko tržište, a da bi bio drugačiji od kutija drugih proizvođača, njegovi proizvodi dobijaju ime VAIO i nude natprosečne multimedijalne mogućnosti.
ThinkPad
Lenovo je vlasnik imena ThinkPad od 2005, kada ga je IBM prodao ovoj kineskoj kompaniji. Pojam ThinkPad je 1992. smislilo istraživačko odeljenje IBM-a, a kao inspiracija za to im je poslužila zvanična kompanijska džepna beležnica s kožnim koricama na kojima je bilo napisano "Think". Direktori IBM-a bili su skeptični prema ovom imenu jer nije imalo brojeve i zvučalo je neozbiljno, ali su ga saznali novinari, kojima se ime svidelo, pa su ga veoma brzo proširili u javnosti.
GeForce
Nvidia-ine prve serije 3D akceleratorskih grafičkih kartica imale su ime Riva. Očigledno je da proizvođač nije bio zadovoljan imenom, a i ne zvuči baš preterano dobro, pa su 1999. organizovali takmičenje pod imenom "Name That Chip". Ime je mogao da smisli bilo ko i da svoj predlog pošalje na konkurs, a nagrade su bile Nvidia-ini proizvodi. Tačnije, Nvidia je tražila sedam najboljih imena i nagradila ih sa sedam Riva TNT2 Ultra grafičkih kartica. Sakupljeno je više od 12.000 predloga, a ljudima iz Nvidia-e najviše se dopalo ime GeForce. Platili su ga jednom grafičkom karticom, što je prilično jeftino po svim standardima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brendoviimenakompjuterimarke
Komentari (0)
Dodaj komentar