Obuća po hladnom i vlažnom vremenu

Dali ste ne baš mali novac za super cipele (ili su taj novac dali vaši roditelji, svejedno) i mnogo vam se dopadaju. Svi vam govore kako su vam cipele baš "kul". Ako je tako, ne bi bilo loše i da znate nešto o tome kako da te cipele negujete da bi i ostale tako super – a niste više mali, pa da očekujete da vam sve mama uradi. Dakle, evo šta treba znati o nezi obuće po hladnom i vlažnom vremenu.
Niske temperature i vlaga smetaju obući, naročito vlaga. Kad stignete kući i izujete se, cipele ili čizme ostavite da se desetak minuta provetre na vazduhu, a ukoliko su vlažne i da se prosuše – samo upamtite da ih držite dalje od peći, radijatora ili nekog drugog izvora toplote, jer ih to može oštetiti. Kada vam je obuća provetrena i sasvim suva, obrišite je mekom suvom krpom i premažite kremom ili tečnošću za negu obuće. Izglancajte cipele ili čizme tek kad sledećeg puta budete hteli da ih obujete.
Može se desiti da su vam cipele ili čizme blatnjave. Ako je tako, trebalo bi da ih očistite čim stignete kući, suvom oštrom četkom ako je blato osušeno, ili ovlaženim i dobro isceđenim sunđerom ako je blato još uvek vlažno. Obratite pažnju da ni najmanje blata ne ostane uz đonove ili u naborima cipela. Očišćene i suve cipele namažite kremom za obuću. Kada je vreme vlažno, preporučljivi su preparati za negu obuće koji sadrže silikon (to bi trebalo da piše na pakovanju kreme), jer se tako koža neće previše ovlažiti.
Što se samog sušenja tiče, preporučljivo je da se mokra obuća suši na kalupu. Problem sa ovom preporukom je što se specijalni kalupi za ovu namenu teško nalaze u našim prodavnicama. Umesto njih, mogu da vam posluže i gužvice novinskog papira. Samo ga ubacite u prednji deo obuće tako da ispunite taj prednji deo – i pazite da ne preterate s količinom papira, kako ne biste deformisali obuću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

negaobućavlagazima
Komentari (0)
Dodaj komentar