najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kako izgleda zdrava sperma?

U pubertetu se telo ubrzano menja na različite načine i nije uvek lako znati da li je s vama sve u redu – da li se radi o nekoj normalnoj promeni ili bi trebalo da se zabrinete. U principu je uvek moguće pitati, ali postoje neke teme oko kojih će mnogi biti suviše stidljivi da bi se raspitivali, a ova iz naslova članka je jedna od njih.

Mnogim mladim momcima dešava se da se njihova sperma promeni, to jest, da promeni boju, a nekada je i količinski bude manje ili više – a sramota ih je da pitaju da li je to normalno, kako uopšte treba da izgleda sperma kada je sve u redu i koliko treba da je bude (dešava se to i starijima, samo što oni uglavnom već znaju, iz iskustva, šta je u redu, a šta nije). Pa, zato smo mi tu da pomognemo prilikom nedoumica.

Uobičajena boja sveže sperme je zamućeno mlečna. Međutim, ona može biti i žućkasta ili čak i sivkasta – to je sve u redu. Što se količine tiče, uglavnom se prilikom orgazma izbaci otprilike jedna kafena kašičica sperme. Međutim, ukoliko ste često doživljavali orgazme, količina može da bude i manja – ako ih imate baš često, može čak da se desi da sperme bude toliko malo da vam izgleda kao da je nema uopšte. To nije za zabrinjavanje, jer testisi svojom normalnom brzinom stalno proizvode novu spermu; proces nije naročito brz, pa se otud desi da ejakulata bude manje. S druge strane, ukoliko neko vreme niste imali orgazme, a budete izuzetno jako uzbuđeni, može se desiti da sperme bude čak i više.

Kada bi trebalo da se zabrinete?

Onda kada sperma naglo promeni miris, kada naglo promeni boju, a ne vrati se podjednako brzo na zamućeno mlečnobelu, kada vidite tragove krvi, to su sve signali da bi nešto moglo da ne bude u redu i da bi bilo dobro da posetite lekara i proverite o čemu se radi (najčešće je reč o nekoj infekciji koja se pravilnom terapijom može relativno brzo izlečiti).

Izuzev u navedenim slučajevima, s vama je u tom pogledu sve u redu – bez brige!

7 komentara
 1. ali

  Čini mi se da imam isti slučaj. I kod mene je jedan deo normalan, ali imam i neke sitne komadiće koji su bezbojni. Nemam nikakve probleme tokom izbacivanja, niti bolove, samo što imam te komadiće. Sperma mi je žućkasta. Imam 19 godina, a prvi put mi se pojavilo kada sam napunio 18 godina.

 2. Dav

  Mislim da imam problem, molim vas ako možete da mi date savet. Imam 16 god. i zadnja 3 puta sperma mi je normalna, ali kao da je jedan deo malo gušći, kao žele, ali malo blaže. Ne znam da li je to normalno. Ne osećam nikakve bolove tokom orgazma niti bilo šta, sve je normalno, samo mali deo sperme je takav. Pomozite mi. Hvala vam.

  1. Anonimni

   Nema sta da se brines,samo d***j 🙂

 3. Saša

  Koliko dugo treba čekati do druge sperme?

 4. Ivan Tošić

  Da li je normalno kada je sperma providnobela?

 5. Boban Malić

  Ovo što ste napisali je super, ali u kojim godinama bi trebalo da se sperma pojavljuje?

 6. Saša P

  Super je što pišete ovakve stvari, ali iz ovog teksta je jedna stvar izostavljena: u slučaju da treba ići lekaru, kod kojeg bi lekara trebalo da odemo u vezi sa ovim problemom?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike