Rat sa mlađim bratom ili mlađom sestrom

Joj, kakva mala dosada! Svaki put kad vam dođe društvo, obavezno u sobi mora da vam se nacrta i mlađi brat (mlađa sestra). Kad bi samo sedeli i ćutali i ljubazno izašli onda kad želite sa društvom da pričate nešto što malecki ne bi trebalo da čuje, to bi još nekako i moglo. Možda. Ali, ne – oni obavezno hoće da su u centru pažnje. Hoće da ih tretirate kao da su vam vršnjaci. Dobro, probate i to i zadirkujete ih kao što zadirkujete i sopstveno društvo – a detence onda samo što se ne rasplače i ode pa vas tužaka roditeljima. Onda se roditelji naljute na vas i zabrane vam izlaske, a mali gnjavator se posle toga čudi što ste besni na njega.
Volite vi svog mlađeg brata (sestru). Imate ubilačke želje prema svakome ko samo pomisli da ih povredi. Međutim, kad bi samo mogli da shvate da nisu centar vašeg sveta i da ne želite sve svoje vreme da provodite s njima! Treba ih odvesti lekaru? Nema problema. Treba ih odvesti da im se kupi topla jakna? I to je u redu. Ipak, nećete valjda svuda da ih vodite sa sobom.  Šta, da ne treba možda da navijaju dok se ljubite s dečkom (devojkom)? Da "smaraju" vaše društvo? Gnjavatori mali… Volite ih, ali stvarno umeju da budu dosadni.
Vaše želje su sasvim razumljive i normalne, ali nećete ih ostvariti zadirkivanjem brata (sestre), ni odbojnim ponašanjem prema njima. Da, jasno je njima da ne želite njihovo konstantno prisustvo u svojoj blizini, ali se zbog vašeg ponašanja boje da ih više ne volite – a to je već teško prihvatiti. Oni vas vole, vi ste im veliki brat (velika sestra) i žele da se u vašem prisustvu osećaju voljeno i prihvaćeno i zaštićeno, a ne  da budu povređeni. Zato je možda najbolje rešenje da razgovarate s njima i da se dogovorite o nekim stvarima.
Dogovorite se da neko vreme posvetite samo njima i da tada niko sa strane ne sme da vas uznemirava. Istovremeno, objasnite im da, kada ste sa svojim društvom, osećate potrebu da budete samo sa svojim društvom i da bi vam zaista značilo ako bi tada našli sebi neku drugu zanimaciju, po mogućnosti, na drugom kraju stana. Osim ako su vam brat ili sestra veoma mali, trebalo bi da dobijete dogovor kojim ćete postići i da oni budu srećni i da vi imate privatnost koja vam je potrebna. Važno je samo da nastupite smireno i staloženo, bez ružnih reči i vređanja – kao prava starija i zrelija osoba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bratmlađisvađasestra
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Taja Berić

    Poslušaću vaše savete i nadam se da će pomoći… Ja inače svoju sestru jako volim, ali nekad mi zaista ide na živce… Ali (opet), koliko god ja bila ljuta na nju, volim je najviše na svetu!