Ovo voće i povrće nikada nemojte držati zajedno, mnogo brže će se pokvariti

Ako stavite grožđe i jabuke zajedno u istu činiju za voće, a krastavce i paradajz u istu fioku u frižideru, napravili ste veliku grešku, smatraju stručnjaci. Neke namirnice je bolje držati na distanci, uključujući određeno voće i povrće. Zašto? Ne samo da mogu da prenose miris, već mogu i da utiču jedni na druge da brže sazrevaju i pokvare se, piše BHG.

Cilj pravilnog skladištenja je da namirnice budu što više sveže, a imaju različite temperaturne zahteve. Na primer, krastavci traju najduže ako se čuvaju na temperaturi između 10 i 12 °C, paradajz preferira sobnu temperaturu, a grožđe oko 2 °C.

Osnovno pravilo, prema Megan Hil, kuvaru, profesionalnom piscu i direktoru Kulinari Hila, jeste da se zna koje voće i povrće je osetljivo na etilen, gas koji određeno voće i povrće emituje da bi sazrelo. Od ovoga zavisi i njihovo skladištenje. Naime, kada se različito voće i povrće skladišti preblizu jedno drugom, namirnice bogate etilenom mogu izazvati prebrzo sazrevanje onih osetljivih na etilen i uticati na njihovo kvarenje.

Prema Centru za zdravlje zajednice Univerziteta Kalifornije u San Dijegu, voće i povrće koje proizvodi velike količine prirodnog gasa etilena uključuje, između ostalog, jabuke, avokado, banane, dinje, kivi, breskve i kruške.

„Celer, paprika, krompir i paradajz proizvode umerenu količinu etilena“, primetila je Megan Hil, a prenosi Jutarnji.hr.

Loren Grant, profesionalno obučena kulinarka, novinarka i glavna urednica časopisa Zestful Kitchen, savetovala je da se „proizvođači” etilena čuvaju odvojeno od druge hrane, ali nikada u zatvorenim kesama ili kontejnerima.

Voće i povrće osetljivo na etilen su jabuke, špargle, avokado, banane, brokoli, kupus, karfiol, krastavac, patlidžan, grožđe, kivi, limun, zelena salata, mango, dinja, lubenica, luk, kruške, paprika, tikva, breskve, nektarine, šljive, batat…

Može se primetiti da je i određeno voće i povrće, kao veliki proizvođač etilena, osetljivo na ovaj gas, kao što su jabuke, avokado, banane, kivi, kruške, paprike i breskve. U ovom slučaju, preporučljivo je da ih skladištite u jednom sloju, nikada naslagane ili razbacane jedna na drugu.

S druge strane, borovnice, trešnje, beli luk, grejpfrut, pomorandže, ananas, krompir, maline, jagode i paradajz su među voćem i povrćem koje se može skladištiti zajedno jer nije osetljivo na etilen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cuvanjepovrćevoće
Komentari (0)
Dodaj komentar