Bataljon (video)

Žanr: drama, akcija, istorijski
Trajanje: 120 min
Zemlja porekla: Rusija, 2015

Glavne uloge: Marat Bašarov (Marat Basharov), Marija Aronova (Mariya Aronova), Aleksej Dmitrijev (Aleksey Dmitriev)
Scenario: Ilja Avramenko (Ilya Avramenko)
Režija: Dmitrij Meshijev (Dmitriy Meskhiev)

SINOPSIS

Proleće 1917. Februarska revolucija izmenila je život Rusije i tok Prvog svetskog rata. Car se već odrekao prestola. U rovovima kod Smorgonja, gde su borbe sa Nemcima trajale skoro godinu dana, boljševici vode svoju propagandu i pozivaju na mir sa neprijateljem. Ruski oficiri nisu mogli ništa da odluče bez odobrenja takozvanih vojničkih komiteta. Vojska samo što se nije raspala.

Po naredbi privremene vlade, da bi se podigao borbeni moral, formiran je ženski „bataljon smrti” pod komandom Marije Bočkarove, odlikovane Georgijevskim ordenom. U redovima „udarnog bataljona” bile su pre svega žene koje su služile vojsku na liniji fronta (u ruskoj carskoj vojsci bio je određen broj žena koje su zauzimale visoke položaje, a među njima su bili i vitezovi Sv. Đorđa), ali i žene iz građanskih porodica, plemkinje, učenice, učiteljice, radnice. Većinu su činile žene i kozaci. U bataljonu Bočkarove bile su predstavnice znamenitih ruskih plemićkih porodica, ali i prostih seljanki i služavki. Na primer, ađutant Bočkarove bila je Marija Skridlova – kći admirala N. I. Skridlova. Dobrovoljke su po nacionalnosti bile uglavnom Ruskinje, a bilo je i drugih nacionalnosti – Estonki, Latvijki, Jevrejki, Engleskinja.

Krajem juna, ženski „bataljon smrti” od 200 vojnika stigao je pod Smorgonj (sada u Belorusiji), a nedelju dana kasnije pridružio se borbi. Bataljon je nekoliko puta kretao u kontranapad. Odred pod komandom potporučnice Bočkarove držao se herojski u borbi, sve vreme u prvim redovima, rame uz rame s drugim vojnicima. Donosile su municiju, prenosile tajne, a neke išle i u izvidnicu; svojom službom, „bataljon smrti” je bio primer hrabrosti, čvrstine i smirenosti, dizao je moral vojnika i dokazao da je svaka od tih žena zaslužila da nosi zvanje borca Ruske armije.

O FILMU

Potresna ruska istorijska ratna drama „Bataljon“ o sudbini jedne ženske vojne jedinice, koja je evropsku premijeru doživela na prošlogodišnjem Festu, a u proteklih godinu dana nagrađivana na filmskim festivalima širom sveta, stiže u četvrtak (17. marta) u bioskop Kulturnog centra Beograd gde će se prikazivati do 23. marta.

„Bataljon“ je prvi film o Prvom svetskom ratu koji je snimljen u Rusiji, istakao je ruski ministar kulture Vladimir Medinski, koji je prisustvovao njegovoj premijeri na Festu, dodajući da se u doba Sovjetskog Saveza nije mnogo govorilo o toj temi. Prvi hici u Prvom svetskom ratu čuli su se u Beogradu. Zato je bilo simbolično da „Bataljon“ započne svoj bioskopski život upravo u srpskoj prestonici, u kojoj je pred prepunom velikom salom Sava centra zatvorio prestižnu filmsku smotru prošle godine.

Spektakularno ostvarenje velemajstora režije Dmitrija Meshijeva vraća nas u ratno proleće 1917.

Oficijelni sajt: Bataljon (2015)
Premijera: FEST 2015. godine

Ostavite komentar