najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Najlepša je zemlja moja

Žanr: drama
Trajanje: 90 min.
Zemlja porekla: Srbija, Hrvaska, Nemačka, 2012
Nemački naziv: Die Brucke am Ibar

Glavne uloge: Zrinka Cvitešić, Mišel Matičević, Danica Ristovski, Slavko Štimac, Ljubomir Bandović, Andrija Nikčević, Miloš Mesarević
Scenario: Mikaela Kezele (Michaela Kezele), Momčilo Mrdaković
Režija: Mikaela Kezele (Michaela Kezele)

SINOPSIS

Rat na Kosovu. Albanci se bore protiv Srba, Srbi protiv Albanaca. Susedi postaju neprijatelji. Prijatelji se ubijaju međusobno. Mlada udovica Danica (Zrinka Cvitešić) živi skromno sa dva sina, Danilom i Vladom, boreći se da preživi u malom kosovskom (pretežno srpskom) selu blizu grada koji reka Ibar deli na srpski i albanski deo. Smrt njenog muža kojeg su ubili Albanci ostavila je duboke tragove na porodicu.
Mali Danilo (Miloš Mesarović) od tada ne govori, a Vlada (Andrija Nikčević) je postao osobenjak koji sanja da ima bicikl. Da bi zaradio pare za njega, skače svakodnevno u Ibar i lovi ribu koju prodaje za mali novac vlasniku bakalnice. Iznenada, Ramiz (Mišel Matičević), ranjeni albanski vojnik OVK, skloni se kod njih pred srpskim vojnicima. Danica je u dilemi da li da ga preda srpkim snagama ili da pokuša da mu spase život.
Danica ga, suprotno logici, primi i počne da leči, izlažući porodicu velikoj opasnosti. Danica i Ramiz su zapravo komšije, on živi sa albanske strane reke, blizu bolnice u kojoj se Danica porodila. A sada, oni su neprijatelji. Skrivanjem i negovanjem Albanca, Danica je ugrozila i svoj i život svoje dece. Međutim, njih dvoje se zaljubljuju jedno u drugo uprkos ljubomornoj komšinici Jeleni, koja ih prijavljuje srpskim snagama. Ramiz beži. Danilo nestaje. Deca u selu se razboljevaju – a uzrok je municija sa osiromašenim uranijumom koju NATO koristi. Danica sa decom beži iz sela nadajući se da će pronaći Ramiza. Ramiza, greškom, ranjavaju Albanci.
Čak i danas je most na Ibru zatvoren. Albanci i Srbi žive razdvojene živote. Posledice rata se i dalje osećaju.

O FILMU

“Najlepša je zemlja moja” je debitantski film talentovane nemačke rediteljke Mikaele Kezele. Radnja filma odigrava se tokom NATO bombardovanja i rata na Kosovu. Ova dirljiva drama sa elemenatima komedije snimljena je 2012. godine kao koprodukcija Nemačke, Srbije i Hrvatske, a domaća publika imala je priliku da je vidi na FEST-u prošle godine.
U filmu, pored gorenevedenih glumaca, igraju Ana Marković, Miloš Timotijević, Nebojša Đorđević, Stela Chetković, Suzana Petričević, Nataša Marković, a kao specijalni gosti pojavljuju se Eva Ras i Bata Živojinović.
Slojevita priča o ljubavi, ratu, odrastanju dece pod NATO bombama sa osiromašenim uranijumom, ekstremizmu sukobljenih strana, ali i mogućnosti oproštaja i rađanja emocija – snimljen je u koprodukciji Nemačke, Srbije i Hrvatske.

O REŽISERU

Mikaela Kezele (reditelj)
Rođena je i odrasla u Minhenu i Dubrovniku. Posle završetka školovanja, bavila se glumom i muzikom. Potom odlučuje da upiše režiju na Univerzitetu za film i televiziju u Minhenu. Studije završava 2008. kratkim filmom “Milan”, koji je bio nominovan za studentsku nagradu. “Najlepša je zemlja moja” je njen prvi dugometražni film.

Premijera: 22. januar 2015. godine

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike