U trendu

Kako planete utiču na ljubav?

Još je Klaudije Ptolomej ukazao na više varijanti veza među polovima u zavisnosti od aspekata Sunca i Meseca sa jedne strane, i Venere, Marsa i Saturna sa druge. Po njemu, ukoliko svetla (Sunce i Mesec) obrazuju povoljne aspekte sa gorepomenutim planetama brak ili veza je dobar i harmoničan.

Ne može se izbeći ni Jupiter koji se odnosi na zakonitost, veroispovest, tradiciju, forme, obrede. To se odnosi i na vrh devete kuće u horoskopima, kao i na znak Strelca.

Za dobro slaganje su zaslužni i aspekti Merkura, jer veza među polovima ne bazira samo na fizičkoj privlačnosti (Mars i Venera) već i na komunikaciji.

Iz perioda Ptolomeja mnogo što šta se promenilo. Savremeni događaji i način života iziskuju potpuno nov pristup ovom problemu. Suština i dalje ostaje, ali moderna astrologija, odnose među polovima tumači shodno vremenu u kome živimo. Sve stvari treba posmatrati u razvoju, pa i ovu.

Kako bi što bliže objasnili o čemu se radi treba se u kratkim crtama osvrnuti na planetarne aspekte i njihovo tumačenje. Znamo da postoje sekstili i trigoni, kao povoljni – harmonični aspekti.

Konjunkcije, polukvadrati, kvadrati, aspekti 135 stepeni, 150 stepeni kao nepovoljni – neharmonični. Upravo je ovaj momenat i ovo tumačenje planetarnih aspekata bitno za dalju priču.

Naime, moderna astrologija smatra da su harmonični aspekti zbog slabih energija – aspekti lenjosti, propuštenih prilika, dok su nepovoljni – neharmonični aspekti zbog izrazito jakih energija, aspekti događaja, izazovni, dinamički. Da li ćemo ih nazvati nepovoljnim ili dinamičkim – zavisi od planeta, koje ih prave.

Ukoliko su planete srodne prirode, njihov jak uticaj povoljno deluje na ljude u smislu aktivnosti i želje za prevazilaženjem problema. U protivnom možemo reći da se radi o negativnim aspektima, jer isti kad su suprotne po osobinama planete u pitanju, blokira osobu, nikako joj ne dozvoljavajući da smogne hrabrosti da se suoči sa preprekom.

Na primer: Izazovni aspekti između Marsa i Jupitera su dinamički, možemo reći povoljni. Obe planete su vatrene srodne, privlače se. Za razliku od njih izazovni aspekti Marsa i Neptuna su negativni, pošto su ovo dve totalno suprotne planete po osobinama. Oni između sebe donose lažni optimizam, bolesti i blokade.

Čak i povoljni aspekti između suprotnih po prirodi planeta, kao što su npr. Venera i Saturn isto tako nisu dobri. Najbolje je da ove dve planete u horoskopu ne prave nikakve aspekte. O ovome je govorio još na samom početku ovog veka poznati astrolog Karter.

Veština je astrologa upravo u tome kako će da razlikuje ove tanane finese u horoskopu. Kako će da protumaci trigon Venere u horoskopu jedne osobe, sa Saturnom u horoskopu druge? Mnogi astrolozi, nažalost, ovome prilaze površno.

Šta je važno za dobru vezu astrološki gledano? Da se Sunce, Mesec, Merkur, Venera, Jupiter, a u izvesnim slučajevima i Mars, u horoskopima partnera nađu u izazovnim aspektima (kvadratu, opoziciji…).

Saturn u takvom aspektu je loš, mada govori o karmičkom susretu,
o dugoj vezi sa negativnim ishodom. Neptun u negativnim aspektu sa nekom od ovih planeta uništava ono što je Saturn započeo i veza nikako ne može da uspe.

Uran donosi mnoge stresove, nerviranja i loše utiče na vezu, dok Pluton po pravilu donosi fatalne ljubavi, snažne emocije, ali još veću patnju kad ta veza prestane.

Često on ukazuje na rastanke izazvane višim okolnostima (smrt, daleka putovanja…).

Hiron u aspektima sa ličnim planetama ukazuje na neizbežnost veze, ali i na oplemenivanje kroz patnju. U toj vezi ćemo propatiti, odbolovati je i ne možemo očekivati da je trajna.

Da sumiramo: za uspešnu vezu jako su dobri izazovni aspekti među ličnim planetama izuzev Saturna, jer govore o stalnim tenzijama i želji da se one prevaziđu. Kada ih po pravilu otklonimo, naša veza poprima nov kvalitet. Tada uživamo u promeni i novom kvalitetno drugačijem odnosu.

Pogledajte oko sebe i videćete da duge, uspešne veze nisu zasnovane na zaljubljenosti i totalnom razumevanju, već naprotiv, na stalnim konfliktima i njihovim prevazilaženjima. Velike ljubavi su upravo iz tog razloga, jer nema želje za promenom kvaliteta, nesrećne.

Retko koja velika ljubav može da preraste u trajnu vezu pošto zaljubljenima upravo prija takvo stanje zanesenosti. Kad opojni zanos nestane, kad se otrezne, biva kasno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.