U trendu

10 najboljih knjiga poslednjih 10 godina (foto)

Teško je napisati knjigu koja se čita u jednom dahu, a još teže napisati nešto što ostavlja jak utisak na ljude i otkriva im novu perspektivu o našem svetu. U narednim redovima ćemo vam otkriti 10 najboljih knjiga ove decenije od stranih autora.

Postići oboje je težak zadak i za najiskusnije književnike, ali na našu sreću tokom ove decenije koja je na zalasku objavljeno je nekoliko romana koji zaslužuju status remek-dela.

Dženifer Igan „Vreme je siledžija“ (2010)

Ova knjiga spisateljice Dženifer Igan je nagrađena prestižnom Pulicerovom nagradom. Nju čini trinaest isprepletanih priča o uglavnom autodestruktivnim i usamljenim likovima koji su na ovaj ili onaj način povezani sa Benijem Salazarom, izvršnim direktorom jedne muzičke izdavačke kuće.

Elena Ferante „Moja genijalna prijateljica“ (2011)

Moja genijalna prijateljica je prva knjiga tzv. napolitanske tetralogije Elene Ferante. Roman se bavi dugogodišnjim prijateljstvom devojčica Lile i Elene i njihovom odrastanju u siromašnoj četvrti posleratnog Napulja.

Džilijen Flin „Iščezla“ (2012)

Iščezla je triler pun preokreta, originalnih književnih zahvata i živopisnih likova. Ova priča o bračnom paru Dan je 2014. pretvorena u veoma uspešan film Dejvida Finčera.

Čimamanda Ngozi Adiči „Amerikana“ (2013)

Amerikana je priča o Ifemelu i Obinzeu, mladim zaljubljenim Nigerijicima koji napuštaju svoju zemlju. Ona završava na studijama u SAD, dok je on prinuđen da živi kao ilegalni imigrant u Londonu. Roman na pronicljiv način preispituje pitanje rase i identiteta u modernom globalizovanom svetu.

Kejt Etkinson „Život posle života“ (2013)

Glavna junakinja Ursula Tod iznova umire na stranicama romana Život posle života. Smrt u ovoj knjizi je ipak samo trik. Kroz priče koje se protežu kroz čitav 20. vek, Kejt Etkinson želi da duboko razmislimo o tome kako zaista želimo da živimo.

Džordž Sonders „Deseti decembar“ (2013)

Mnogi književni kritičari smatraju da je Džordž Sonders trenutno najbolji pisac kratkih priča na engleskom jeziku. Originalne priče iz ove zbirke su objavljivane u različitim publikacijama još od 1995. godine.

Pol Biti „Prodana duša“ (2015)

Ova urnebesna satira o američkom društvu je bila toliko efektna da je kritika autora romana Prodana duša uporedila sa majstorima žanra kao što su Mark Tven i Džonatan Svift. Jedan pisac teško može dobiti bolji kompliment od ovoga.

Džesmin Vord „Sing, Unburied, Sing“ (2017)

Ova knjiga o međurasnoj porodici u Misisipiju izabran je za jedan od 10 najboljih romana u 2017. od strane Njujork Tajmsa. Njegova autorka Džesmin Vord je prva žena koja je osvojila dve Nacionalne književne nagrade u SAD.

Seleste Ing „Na sve strane mali požari“ (2017)

Roman Na sve strane mali požari se dešava u Šejker Hajtsu, gradiću u američkoj državi Ohajo. On počinje kao misterija o požaru na imanju bogate porodice Ričardson, međutim, ubrzo se pretvara u nešto mnogo ambicioznije.

Kolson Vajthed „The Nickel Boys“ (2019)

Kao i njegov prethodni roman Podzemna železnica, i nova knjiga Kolsona Vajtheda se bavi istorijom rasnih odnosa u SAD. U fokusu romana je jedna škola na američkom jugu u kojoj su se tokom dvadesetog veka dešavale svakakve brutalnosti prema crnim učenicima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.