U trendu

33. BEMUS: Bečki kamerni orkestar

Sreda, 17. oktobar
Zadužbina Ilije M. Kolarca 19.00h i 20.30h

BEČKI KAMERNI ORKESTAR
Vesna Stanković, violina
Ričard Igar, čembalo
Irena Grafenauer, flauta
Ljubiša Jovanović, flauta
Amihaj Fišbah, oboa
Laura Vukobratović, truba

PROGRAM
J. S. Bah: Brandenburški koncerti BWV 1046-1051

Od svoga osnivanja 1946. godine, Bečki kamerni orkestar predstavlja značajno ime u svetu muzike. Brojni umetnički rukovodioci i gostujući dirigenti doprineli su da orkestar dostigne veoma visok umetnički status, kako u Austriji, tako i u inostranstvu. Istorija orkestra počinje sa Francom Ličauerom, Hajnrihom Holrajzerom, Polom Anžererom i Karlom Cekijem, koji su bili na podijumu u prvim danima postojanja ovog ansambla. Filip Antrmon je preuzeo ovu dužnost u periodu između 1976. i 1991. godine, i nastavio da vodi orkestar na turnejama i koncertima u bečkom Koncerthausu, kao doživotni počasni dirigent. Njegovi nastupi u dvostrukoj ulozi dirigenta i soliste već su postali tradicija, a sam orkestar često je pozivao i druge umetnike da učestvuju na ovaj način. Među njima su bili: Jehudi Menjuhin, Hajnc Holiger, Hajnrih Šif i Ola Rudner. I Ernst Kovačić, imenovan za glavnog dirigenta posle Filipa Antrmona, nastavio je ovu tradiciju.

Brojni umetnici, uz one već pomenute, ostavili su svoj trag kroz koncerte sa Bečkim kamernim orkestrom: pre svih Šandor Veg, zatim dirigenti Adam Fišer, ser Nevil Mariner, Žordi Saval ili Peter Šrajer; operski pevači Ćećilija Bartoli, Tereza Berganca, Ditrih Fišer Diskau, Edita Gruberova i Kiri Te Kanava, i solisti među kojima su Oleg Majsenberg, Vadim Rjepin, Fridrih i Paul Gulda, Lin Harel, Elizabet Leonskaja, Ričard Stolcman, Tomas Fridrih, An Gastinel i Stefan Vladar. Ovaj ansambl nastupa u Beču u okviru serija koncerata, u ciklusima pretplatnih matine koncerata, a uobičajeno je da predstavlja i dobitnike prvih nagrada sa velikih međunarodnih takmičenja.

Serije koncerata Symphonie Classique ili specijalni projekti, poput Festivala nemog filma, Wien modern, oratorijumi i opere, takođe su deo aktivnosti Bečkog kamernog orkestra. Uz sve ovo, orkestar je obišao u okviru turneja više od 65 država sveta. Bečki kamerni orkestar je 1996. godine proslavio svoju 50-godišnjicu turnejom po Sjedinjenim Američkim Državama, kao i nizom koncerata. Za tekuću sezonu planiraju se turneje po Španiji, Nemačkoj, SAD-u i Južnoj Americi. Svestran repertoar, zabeležen na obimnoj diskografiji, autentični bečki zvuk koji orkestru daje prepoznatljiv karakter, sve to Bečki kamerni orkestar čini jednim od vodećih muzičkih ansambala Austrije.

Vesna Stanković, koncertmajstor Bečkog kamernog orkestra i član Evropskog kamernog orkestra, započela je školovanje u Muzičkoj školi „Mokranjac“ kod prof. Jelene Abramović-Stokić. Kao američki stipendista, nastavila je studije violine na Kertisovom institutu za muziku u Filadelfiji, i na Džulijard školi u Njujorku, kod čuvenog profesora Šimona Goldberga. Tokom studija osvajala je brojne nagrade i priznanja u zemlji i inostranstvu. Bila je finalista Konkursa „Čajkovski“ 1986. godine i tako postala prvi jugoslovenski instrumentalista koji se plasirao u finale u istoriji ovog takmičenja.

Pored koncerata sa orkestrima, gde sarađuje sa umetnicima kao što su Abado, Harnonkur, Đulini, Kremer, Peraja, nastupa redovno kao solista i u kamernim ansamblima. U proteklih nekoliko sezona ostvarila je zapažene solističke nastupe u Americi, Švajcarskoj, Poljskoj i na festivalima u Berlinu, Frankfurtu i Edinburgu. U našoj zemlji gostuje redovno kao solista sa Beogradskom filharmonijom, u duu sa pijanistkinjom Lidijom Stanković, i u okviru Nomusa sa brojnim našim i stranim istaknutim muzičarima. Vesna Stanković svira na violini Jakob Štajner (1671), koju joj je dala na korišćenje Austrijska nacionalna banka.

Interesovanja Ričarda Igara odvijaju se između karijere soliste, kamernog muzičara i dirigenta. Nastupao je na najznačajnijim festivalima širom Evrope, SAD-a i Japana i svirao u prestižnim salama poput bečkog Muzikferajna, Berlinske filharmonije i Vigmor hola u Londonu. Studije kod Gustava Leonharda u Amsterdamu inspirisale su njegovo proučavanje i izvođenje stare muzike – kulminaciju predstavlja Prva nagrada na internacionalnom takmičenju K. F. E. Bah klavir-klavirkord-čembalo u Hamburgu.

Kao dirigent, Ričard Igar poseduje ogromno iskustvo. Diriguje opere i oratorijume – od Bahove „Pasije po Mateji“ do „Ikon of Light“ Džona Tavenera. Vodi projekte barokne i savremene muzike sa Simfonijskim orkestrom Bohuma, Mocartove muzike sa ansamblom „Hanover Band“, a sa ansamblom „Amsterdamse Bach Solisten“ neguje barokni, klasični i romantičarski repetoar. Ričard Igar je gost dirigent čuvenog „Orchestra of the Age of Enlightenment“. Poslednjih nekoliko godina sarađuje sa Kamernim orkestrom Holandskog radija. Snimke ovog umetnika objavile su kuće Harmonia Mundi, Decca, EMI

Flautista Ljubiša Jovanović završio je redovne i postdiplomske studije u Beogradu, u klasi prof. Miodraga Azanjca, posle čega odlazi na dvogodišnje usavršavanje u Pariz, gde je u klasi Kristijana Lardea stekao diplomu koncertanta. Dugogodišnja saradnja sa jednim od najvećih muzičara današnjice, Orelom Nikoleom, omogućila mu je pripremu i realizaciju velikog broja koncerata, resitala i kamernih programa za flautu, u rasponu od baroka do savremene muzike. Učestvovao je na svim značajnim festivalima u Jugoslaviji, kao i u Francuskoj, Švajcarskoj, Italiji, Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Rumuniji, Engleskoj, Alžiru, Finskoj i Argentini.

Svirao je sa nekima od najvećih flautista današnjice: Orelom Nikoleom, Mišelom Debostom, Kristijanom Lardeom, Irenom Grafenauer. Delovao je kao solo-flautista Orkestra Beogradske opere i baleta, Simfonijskog orkestra RTS i Beogradske filharmonije. Bavi se pedagoškim radom kao profesor flaute i šef Katedre za duvačke instrumente na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i profesor flaute i kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju. U izdanju PGP-a RTS-a izdao je ploču sa muzikom za flautu solo i dva kompakt diska sa Bahovom muzikom za flautu, a njegovi snimci sa delima jugoslovenskih autora nalaze se na brojnim autorskim CD izdanjima.

Laura Vukobratović je muzičko obrazovanje započela u klasi prof. Dubravka Markovića, a studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (odsek za trubu) u klasi prof. Kovača Kalmana. Usavršavala se na Visokoj muzičkoj školi u Karlsrueu kod prof. Rajnholda Fridriha, gde je i specijalizirala baroknu trubu kod Edvarda Tara. Bila je član Operskog orkestra u Novom Sadu, a od septembra ove godine je solo trubačica u Simfonijskom orkestru Severno-nemačkog radija iz Hamburga.

Kao solista nastupala je u zemlji i inostranstvu sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Radio Beograda, Niškim simfonijskim orkestrom, Gudačima Sv. Đorđa, Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije u Frajburgu, Kamernim orkestrom Karlsruea, Nemačkim kamernim orkestrom iz Berlina, Kamernim orkestrom Kelna, Filharmonijom Baden-Badena, Simfonijskim orkestrom Rumunskog radija… Kao član kamernih sastava nastupala je na brojnim festivalima i muzičkim manifestacijama u Nemačkoj i Švajcarskoj. Snimila je kompakt diskove sa ansamblom „Bach, Blech und Blues“ i ansamblom za modernu muziku „Avantur“ iz Frajburga. Bavi se i pedagoškim radom, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.