U trendu

33. BEMUS: Kamerni hor „Accentus“

Ponedeljak, 15. oktobar
Zadužbina Ilije M. Kolarca 20.00h

KAMERNI HOR „ACCENTUS“
Dirigent: LORANS EKILBE

PROGRAM

F. Pulenk: Ljudski lik
O. Mesijan / K. Gotvald: Slava večnosti Isusa
F. Manuri: Slova
J. Sandstrom: Poziv, Dva Japanska pejsaža
I. Lindholm: …Ponovo videti zvezde
(U saradnji sa Francuskim kulturnim centrom)

Kamerni hor „Accentus“, koga čini 32 pevača, okupila je 1991. godine Lorans Ekilbe. Posvećeni su tumačenju bogatog a cappella repertoara pisanog za kamerni hor. Oživljavajući ovu tradiciju, „Accentus“ uglavnom interpretira remek-dela poslednja dva veka, stvarajući autentične savremene kreacije. „Accentus“ takođe nastupa sa švedskim horskim dirigentom Erikom Eriksonom, specijalnim gostom ansambla, kao i sa Pjerom Bulezom, Kristofom Ešenbahom, Dejvidom Robertsonom i Džonatanom Notom. Hor sarađuje sa ansamblom „Enterkontamporen“, Pariskim orkestrom i Teatrom Šatle. Učestvuju na čuvenim festivalima: Eks-an-Provans i La Rok d“Anteron u Francuskoj, ali i u inostranstvu – na Šlezvig-Holštajn festivalu, Bahovim danima u Berlinu. Godine 2000. održali su tronedeljnu turneju u SAD-u.

Muzička kritika obasipa hor „Accentus“ pohvalama još od 1994. godine, kada je objavljen njihov prvi snimak svetovnih dela Pulenka i Ravela (Academy of Lyrical Records Award i Must). Ansambl je nominovan za nagradu Victoires de la Musique 1996. godine za snimak Bramsovih i Šumanovih pesama i balada, a Akademija lepih umetnosti dodelila im je 1995. godine Nagradu „Lilijan Betenkur“. Njihov snimak duhovne muzike Fransisa Pulenka dobio je najviše ocene kritičara časopisa „Telerama“ i „Repertoire“, kao i nagradu Diapason d“Or, Choc časopisa „Le Monde de la Musique“.

Sindikati profesionalnih dramskih i muzičkih kritičara proglasili su Kamerni hor „Accentus“ za Muzičku ličnost sezone 1997-1998. Snimak „Figure humaine“ izdat je proleća 2001. godine za kuću Naive. Turneju hora je sponzorisalo Ministarstvo inostranih poslova Francuske u okviru AFAA (Association Francaise d“ Action Artistique – Francuska asocijacija za umetničku delatnost). Hor „Accentus“ takođe ima finansijsku podršku FCM-a (Fonds pour Creation Musicale – Fond za muzičko stvaralaštvo) i SPEDIDAM-a. Sponzori hora „Accentus“ su i Fondacija Telekoma Francuske, Ministarstvo kulture Francuske, grad Pariz, regija Gornje Normandije i udruženje „Nova muzika u slobodi“.

Lorans Ekilbe studirala je na Pariskom i Bečkom konzervatorijumu, kao i na Sorboni – radeći sa Nikolausom Harnonkurom i horom „Arnold Šenberg“. Usavršavala je horsko dirigovanje kod švedskog dirigenta Erika Eriksona. Godine 1991. osnovala je Kamerni hor „Accentus“ koji je veoma brzo stekao priznanje kako kritike, tako i publike. Lorans Ekilbe je, uz podršku Saveta grada Pariza, 1995. godine osnovala Pariski hor mladih, a sarađuje i sa ansamblima kao što su Kraljevska kapela, „Collegium Vocale“, Kamerni hor „Rias“ iz Berlina i Hor Opere u Ruanu. Na području opere, Lorans Ekilbe je dirigovala „Pepeljugu“ u okviru produkcije 2000. godine na Međunarodnom operskom festivalu u Eks-an-Provansu, kao i Medeamaterial Paskala Disapena za T&M Nanterre.

Oficijelne stranice BEMUS-a:

  • BEMUS

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.