U trendu

33. BEMUS: Miša Majski – Pavel Gililov

Nedelja, 14. oktobar
Zadužbina Ilije M. Kolarca 20.00h

MIŠA MAJSKI, violončelo
PAVEL GILILOV, klavir

PROGRAM

J.S.Bah: Sonata br. 3 G-mol BWV 1029
J. Brams: Sonata br. 1 E-mol op.38
D. Šostakovič: Sonata D-mol op. 40

Jedan od najvećih violončelista sveta, Miša Majski, rođen je i obrazovan u Rusiji. Studirao je violončelo kod Mstislava Rostropoviča i Gregora Pjatigorskog. Nakon preseljenja u Izrael, razvija bogatu internacionalnu karijeru nastupajući u Londonu, Parizu, Berlinu, Beču, Njujorku, Tokiju, kao i ostalim značajnim muzičkim centrima širom sveta. Sarađivao je sa umetnicima kao što su Marta Argerič, Radu Lupu, Gidon Kremer, Jurij Bašmet, Maksim Vengerov, Zubin Mehta, Vladimir Aškenazi, Danijel Barenbojm, Đuzepe Sinopoli, i drugi.

Bogata diskografija Miše Majskog obuhvata veliki broj CD-eova za diskografsku kuću Deutche Grammophon, sa kojom je potpisao ekskluzivni ugovor. Pomenimo, između ostalih, snimke kompletnog opusa Bahovih dela za violončelo, Bramsov Dupli koncert sa Leonardom Bernstejnom i Gidonom Kremerom, Šumanov Koncert za violončelo sa Bečkom filharmonijom, Dvoržakov Koncert i Blohov „Šelomo“ sa Izraelskom filharmonijom, Hajdnove koncerte sa Evropskim kamernim orkestrom. Snimci Elgarovog Koncerta i Rokoko varijacije Čajkovskog sa Filharmonija orkestrom i Sinopolijem osvojili su prestižnu Nagradu Akademije u Tokiju. U duu sa pijanistkinjom Martom Argerič na kompakt diskovima su zabeležene sonate Baha, Šuberta, Franka i Debisija, kao i komplet Betovenovih sonata, izdanje za koje je osvojilo nagradu Diapason d“Or i bilo nominovano za nagradu Grammy.

Kritika je veoma visoko ocenila i izdanja sa programima minijatura Mйditation, Adagio i Cellissimo. Najnoviji snimci obuhvataju koncerte Šostakoviča sa Londonskim simfonijskim orkestrom i Majklom Tilson Tomasom, Vivaldijeve i Bokerinijeve koncerte sa Kamernim orkestrom „Orfej“, kao i koncerte Prokofjeva i Mjaskovskog sa Ruskim nacionalnim orkestrom i dirigentom Mihailom Pletnjovim. Slede kompakt diskovi sa delima Čajkovskog, Šuberta, Bramsa i Sen-Sansa (nagrada Diapason d“Or), kao i ekskluzivni snimak koncerta sa Martom Argerič i Gidonom Kremerom sa trijima Čajkovskog i Šostakoviča. Tokom 2000. godine bio je prevashodno posvećen Bahovoj muzici, čija je dela izvodio u okviru velike svetske turneje.

Oficijelne stranice BEMUS-a:

  • BEMUS

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.