U trendu

39 posto bioskopske publike gledalo domaće filmove u 2021.

BEOGRAD – Predstavljanje novih projekata i aktivnosti kao i promocija novog internet portala Filmskog centra Srbije (FCS) održana je danas u prostorijama ove ustanove.

Direktor FCS, poznati reditelj Gordan Matić, specijalno za agenciju Tanjug je istakao da će ova godina, kao i prethodna, biti veoma bogata sa novim bioskopskim naslovima, a nada se i da će neka ostvarenja biti prikazana na svetskim festivalima A kategorije.

„Kreće sezona domaćih festivala, i na njima će premijerno biti prikazani svi domaći filmovi koji su imali bioskopsku distribuciju u prethodnih godinu dana, i time će se zaokružiti ciklus od sredine avgusta prošle godine do ovog leta“, napomenuo je Gordan Matić i dodao da će na taj način u takmičarskim programima biti ostvarenja koji će se takmičiti za najbolja glumačka dostignuća na festivalu u Nišu, ili najbolja scenarija na festivalu u Vrnjačkoj banji, biraće se najbolji reditelji na Festivalu filmske režije u Leskovcu, i drugi.

„Zanimljivo je da ćemo na glumačkim susretima u Nišu imati i međunarodni karakter festivala, gde će se prikazati i regionalni filmovi u kojima igraju srpski glumci, kao što je veliki uspeh Jasne Đuričić u filmu iz Bosne i Hercegovine „Quo vadis, Aida?“ Jasmile Žbanić, gde igra i Boris Isaković”, otkrio je Matić i podsetio da su ovo dvoje glumaca takođe igrali i u novom domaćem filmu „Heroji radničke klase“ Miloša Pušića, prikazanom na Berlinskom festivalu 2022 i 50. FEST-u.

Na sve to, francuski glumci Ibrahim Koma i Nensi Mensah-Ofei biće konkurencija našim glumcima u Nišu, jer su igrali glavne uloge u domaćem filmu “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića (2021), koji je trijumfovao na mnogim svetskim festivalima kao što je Karlove Vari (Češka republika) i otvorio je 50. FEST.

Kako je naveo Matić, na taj način će žiri imati veoma zanimljiv izazov na svim tim festivalima, gde će konkurencija biti snažna i uključuje međunarodni nivo.

Prvi čovek FCS je otkrio da nas ove godine očekuju kvalitetni filmovi koji će imati svetske premijere.

Nove filmove privode kraju mnogi reditelji, kao što je debitant Nenad Pavlović sa naslovom „Trag divljači“ (igraju – Radivoje Raša Bukvić, Predrag Miki Manojlović, Nada Šargin), Vuk Ršumović kao scenarista i režiser potpisuje dramu „Živi“ kao modernu verziju Sofoklove „Antigone“ u miljeu migrantske krize, a debitant Siniša Cvetić takođe završava montažu projekta „Usekovanje“.

Matić je od filmova u bliskoj budućnosti podvukao da je pri kraju i projekat „Metamorfoze“ tandema Matija Gluščević – Dušan Zorić, koji sada nosi drugi naslov „Da li ste videli ovu ženu?“ (Ksenija Marinković, Isidora Simijonović, Miloš Timotijević), „Prvi maj“ Mladena Đorđevića sa Tamarom Krcunović u glavnoj ulozi, kao i zanimljivi dokumentarac o čuvenoj zaraznoj bolesti varioli veri.

„Očekujemo od jeseni redovnu distribuciju filma „Banović Strahinja“, kao i neka ostvarenja koji su na ivici da budu gotova do kraja godine, gde spada i „Žal“ Koste Đorđevića, u kome igra Branka Katić. I taj film očekujemo da ide na neke svetske festivale. Osim toga, tu su i već viđeni filmovi sa FEST-a, „Heroji“ Gorana Nikolića, spomenuti „Heroji radničke klase“. Pred nama su i festivali u Sarajevu, Karlove Vari, Lokarno, videćemo koji će naši filmovi ući u selekciju ovih programa”, rekao je Matić.

Direktor se iskreno nada da će biti i domaćih filmova na festivalima u Veneciji i San Sebastijanu, ali još uvek ne zna koji bi to bili naslovi.

Od sveže završenih ostvarenja, tu je neobična priča „Senoviti Mediteran“ Ivana Jovića, čije je snimanje realizovano u Grčkoj, a naveo je i da se snimaju trenutno „Lančana reakcija“ Dragana Bjelogrlića, „Vera“ Nedeljka Kovačića, a uskoro će krenuti i snimanje očekivanih projekata „Žuta kuća“, kao i dugo očekivani „Đeca Kozare“ koji sada ima naziv „Zlatni rez“ Lordana Zafranovića.

„Imaćemo svakako jednu veoma uzbudljivu jesen sa toliko dobrih filmova, u premijerama, ili u tek započetim snimanjima“, zaključio je Gordan Matić za Tanjug.

Na zvaničnom susretu sa medijima, direktor FCS i Ivan Aranđelović, filmski novinar i urednik, predstavili su novi sajt ove ustanove koji je od jutros krenuo da radi

Matić je naglasio da sada sajt ima sve što je neophodno i po pravilu kalendar svih filmskih konkursa za podršku i sufinansiranje filmova je uvek najčitaniji.

Takođe, na sajtu će biti prikazani kratki, art, eksperimentalni, video filmovi, koji nisu imali širi kontakt sa publikom. Ovo je nova prilika za te projekte da se sretnu sa širim auditorijumom, a uveden je i YouTube kanal FCS-a.

Na portalu će biti sve više novih sadržaja, intervjui sa dramskim – filmskim umetnicima, i dalje će se objavljivati i ažurirati sve najnovije vesti iz sveta domaćeg filma, biće zastupljene kritike, reportaže, prikazi filmova, a priključiće se pisanju spomenuti Ivan Aranđelović, diplomirani filmski i TV producent, a istaknut kao moderator na Festivalima na Paliću, FEST-u ili Beldocs-u, trenutno filmski urednik bioskopa Dvorane kulturnog centra.

Gordan Matić je medijima predstavio i važnu filmsku statistiku u Srbiji 2021. gde je čak 39% bioskopske publike gledalo domaće filmove, što Srbiju čini drugu zemlju u Evropi koja neguje u toj meri domaću filmsku industriju, kao ogroman udeo gledanosti, nakon Francuske.

Srpska publika od 3 239 122 gledalaca u 2021. godini gledala je američke filmove 52 %, evropska ostvarenja 6 %, a svega 3 % je gledalo filmove ostalih zemalja.

U susretu sa medijima bilo je reči o rezultatima FCS-a u 2021. godini, kao i o novostima u prvom kvartalu tekuće godine.

Matić je naglasio da “naša publika voli domaći film” i podsetio na manifestaciju “Noć filma” koja će se održati 4. juna u više od 50 bioskopa i kulturnih centara širom zemlje.

Tada će biti prikazana tri najgledanija domaća filma iz prošle godine – “Toma” Dragana Bjelogrlića, “Nečista krv – Greh predaka” Milutina Petrovića i “Južni vetar 2: Ubrzanje” Miloša Avramovića.

Navedeno je i da su domaći filmovi sve više gledani u regionu, tako su spomenuti “Toma” i “Južni vetar 2” imali izuzetnu gledanost u Hrvatskoj, “Kelti” Milice Tomović su osvojili nagradu na Saraje4vo film festivalu, a dobro se kotiraju srpska ostvarenja i u Makedoniji, Crnoj Gori, BiH.

Osim tri navedena filma, ostali na listi najgledanijih domaćih filmova 2021. godine su: “Jedini izlaz” Darka Nikolića, “Nije loše biti čovek” Dušana Kovačevića, “Vikend sa ćaletom” Miroslava Momčilovića, “Nebesa” Srđana Dragojevića, “Lihvar” Nemanje Ćeranića, “Živ čovek” Olega Novkovića i “Kelti” Milice Tomović.

Na kraju, direktor FCS je rekao da sasvim dobro funkcioniše ova ustanova i nakon šest meseci od kako nemaju Upravni odbor, jer umesto njega je sada formirana je Radna grupa u Ministarstvu kulture i infoirmisanja RS koja se bavi FCS-om.

I pored toga, FCS sve obaveze ispunjava prema isplatama svih rata za podršku filmovima u produkciji ili post-produkciji, kao što su spomenuti novi filmovi Dragana Bjeloglića i Vuka Ršumovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar