400 godina od smrti Vilijama Šekspira

Velika Britanija, posebno Stratford na Ejvonu, velikom će pompom obeležiti 400 godina od smrti velikana engleske i svetske književnosti Vilijama Šekspira, preminulog 23. aprila 1616. godine.

Više od pet miliona ljudi iz celog sveta očekuje se u Velikoj Britaniji i Šekspirovom rodnom gradu u centralnoj Engleskoj.

Glumci Džudi Denč, Helen Miren, Ijan Makelen, Benedikt Kamberbač i Džozef Fajnes igraće komade engleskog književnika u Šekspirovom Kraljevskog pozorištu koji će posetiti i britanski princ Čarls.

Spektakl „Šekspir uživo“ biće uživo prenošen na televiziji i bioskopima širom Evrope.

Tog dana, kad se obeležava i engleski nacionalni praznik Svetog Džordža biće organiziovana plesna parada i vatromet.

Šekspir (1564-1616) smatra se za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svetskog glasa.

Opus Šekspirovih dela koja su sačuvana do danas sastoji se od 38 pozorišnih komada, 154 soneta, dve duge narativne i nekoliko drugih poema. Njegovi pozorišni komadi su prevedeni na mnoge žive jezike i prikazuju se svuda u svetu.

Književnik je najveći deo svog opusa napisao izmedju 1590. i 1613. Njegova rana dela su uglavnom komedije i istorijske drame, rodovi koje je on uzdigao do savršenstva do kraja 16. veka. Zatim je pisao tragedije do otprilike 1608. U tom periodu su nastali „Hamlet“, „Kralj Lir“ i „Magbet“, pozorišni komadi koji se ubrajaju u najbolje pozorišne komade na engleskom jeziku.

Šekspir je bio ugledan pesnik i pozorišni pisac još za života, ali njegova reputacija nije dostigla današnje razmere pre 19. veka. Romantičari su naročito isticali Šekspirovu genijalnost, a viktorijanci su ga slavili gotovo kao idola.

Od 20. veka, Šekspirova dela se stalno prikazuju u različitim kulturnim i političkim kontekstima širom sveta.

Dan pre smrti Viljama Šekspira, preminuo je drugi velikan svetske književnosti, Migel de Servantes, u čijoj se rodnoj Španiji ove godine obeležava takodje 400 godina od njegove smrti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.