U trendu

49 nestalih magova

Roman "Dorkasi, legenda o nestanku" Mirjane Detelić možda bi se mogao nazvati romanom-mozaikom; kako god ga nazvali, reč je o veoma lepoj knjizi fantastike koja se čita sa velikim uživanjem i ostavi vas u želji da nađete nešto slično pročitanom.
Ovaj roman-mozaik se sastoji od osam povezanih priča. Svaka čini celinu za sebe, a na okupu ih drži ista tema i čvrsta struktura, struktura koja biva objašnjena u sedmoj priči, pa je nećemo ovde otkrivati.
Prema ovom romanu, u staroj Grčkoj su postojale tri vrste učitelja, homeri, hironi i dorkasi. Dorkasi su bili najtajanstveniji od svih. Sami su birali koga će podučavati, devojčice podjednako kao i dečake, nisu zahtevali nikakvu platu, ali roditelji odabrane dece nisu uvek bili sigurni da li se tu radi o blagoslovu ili prokletstvu, jer su dorkasi svoje učenike odvodili sa sobom i roditelji ih više nikad ne bi videli.
Dorkasi su podučavali svoje učenike u sedam disciplina; u suštini, podučavali su ih ezoterijskom i magijskom. Tragali su, svi zajedno, za kamenom mudrosti; a onda su, u jednom trenutku, svi dorkasi iz glavnog hrama, njih 49 računajući i učenike, nestali. Kao da su isparili. Niko nije znao šta se sa njima desilo, a tokom kasnijeg perioda su se i ostali dorkasi osuli, i njihova tradicija je prekinuta. Povremeno, tokom istorije, pojavile bi se glasine o ovom muškarcu ili onoj ženi, o osobama koje su možda bile, a možda i ne, dorkasi, za koje su neki verovali da su konačno pronašli kamen mudrosti i stekli besmrtnost. Roman "Dorkasi" prati takve priče o njima, računajući i jednu koju pripoveda jedan od dorkasa, a poslednja priča objašnjava njihovo poreklo.
Roman "Dorkasi" je pisan pseudonaučnim stilom; autorka je inače naučni savetnik u Balkanološkom institutu SANU, tako da zaista imate utisak da čitate autentične iskaze. Za one za koje "naučno" znači teško i nerazumljivo, bez straha. Roman "Dorkasi" je veoma čitljiv i izuzetno lako se prati, pratite muškarce i žene neobičnih priča na interesantnim lokacijama poput Kotora, Zemuna, Beograda, Palmire, Dubrovnika… Dodatnu draž pruža i elegantan smisao za humor, onda kada očekujete poreklo znanja od velikih mudraca, ili veličanstvene rezultate nalaženja kamena mudrosti, dobijete nešto sasvim neočekivano, nešto poput kosmičke šale, šale univerzuma koji je, na svoj način, pravičan, i ne ceni sebičluk, ali je i milosrdan koliko god je to izvodljivo.
Pisan lepim jezikom, pseudonaučnim ali nimalo napornim stilom, sa interesantnom temom, zanimljivim likovima i dobro vođenom radnjom, sa elegantnim humorom i dobroćudan, "Dorkasi, Legenda o nestanku" je roman koji se čita brzo i sa velikim uživanjem i odlaže se sa žaljenjem što je čitanje tako kratko trajalo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar