U trendu

Adligat bio u poseti Tunisu

BEOGRAD – Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat saopštilo je danas da će u okviru svog Muzeja knjige i putovnja u Beogradu napraviti tuniski kutak, dok će zauzvrat srpski formirati Kuća Benani, privatna ustanova za skupljanje knjiga i dokumenata iz Tunisa.

Kako se navodi, sa Kućom Benani je dogovoreno potpisivanje protokola o saradnji prilikom sastanka u „ambasadi Srbije u Tunisu, na poziv otpravnika poslova Božidara Jovanovića, na koji je bilo pozvano desetak umetnika i predstavnika tuniskih institucija“.

Adligat kaže da je sastanku prisustvovalo „više značajnih pisaca, profesora i novinara“ i da je tom prilikom „uspostavljena saradnja sa lokalnim književnim klubovima, razgovarano je o mogućnostima povezivanja i gostovanja filmskih projekata“.

Iz Adligata su naveli da su položili cveće na srpska vojnička groblja u Bizerti, i o njima uradili foto-arhivu za fond Muzeja knjige i putovanja, u kom se nalazi arhivska i knjižna građa boravku srpske vojske u tom gradu tokom Prvog svetskog rata.

Kako se navodi, kod njih je „skoro ceo komplet lista ‘Napred’ koji su Srbi izdavali u Tunisu tokom 1916-1918 godine“.

U Tunisu je Adligat dobio novog počasnog člana Muhameda Benanija, vlasnika i osnivača jedne od najvećih privatnih biblioteka i arhiva u arapskom svetu, koji je „sačuvao i dragocene podatke o srpskoj vojsci u Africi tokom Prvog svetskog rata“.

„Snimili smo njegovu ispovest za audio arhivu Adligata, fotografisali stare materijale koje smo u njegovoj zbirci pronašli vezane za Srbiju i divili se originalnim dokumentima iz izuzetno značajne arhive“, naveo je predsednik Adligata Viktor Lazić.

U saopštenju se kaže da je „sa direktorkom Narodne biblioteke Tunisa Rađom Ben Slamom, dogovoreno unapređenje zbirke knjiga o Tunisu u Muzeju knjige i putovanja, a direktorka je nekoliko knjiga sa posvetama za ovaj fond odmah poklonila“.

Kako je navedeno, tuniski pisac Abdelaziz Kasem, blizak saradnik prvog tuniskog predsednika Burgibe, „takođe je izrazio želju da podrži projekte Adligata, na inicijativu njegovog starog prijatelja, profesora i diplomate Darka Tanaskovića“.

„Kasem je bio direktor Narodne biblioteke i Nacionalne televizije Tunisa i spada u najznačajnije književnike ove države, čija je dela na srpski prevodio upravo Tanaskovicg. Kasem je prijateljevao i sa Vaskom Popom i dogovoreno je da o tome napiše esej koji će uskoro biti objavljen u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, dogovorena je i saradnja sa tuniskim nezavisnim filmskim producentima, bračnim parom Anis Lasudom i Čemom Ben Čabane.

„Uz svesrdnu pomoć novih članova i prijatelja Adligata u Tunisu, nabavljena je značajna količina knjiga i predmeta za zbirku Tunisa u Muzeju knjige i putovanja, a u Beograd je stigla i specijalna zbirka ukrašenih Kurana koji će biti posebno izloženi u okviru stalne postavke“, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.