U trendu

Adligat preuzeo legat pisca Dobrila Nenadića

BEOGRAD – Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ iz Beograda saopštilo je danas da je njihov Muzej srpske književnosti pre nekoliko dana završio sa preuzimanjem legata književnika i agronoma Dobrila Nenadića (1940-2019).

„Za legat su preuzeti Dobrilov pisaći sto, celokupna arhiva i prepiska sa drugim značajnim književnicima, originali svih nagrada koje je primio, više od hiljadu knjiga iz njegove biblioteke kao i sve knjige sa posvetama koje je dobijao tokom više decenija“, naveo je predsednik „Adligata“ Viktor Lazić.

Prema njegovim rečima, naročito je značajna preuzeta Nenadićeva voćarska biblioteka i arhiva, pošto je pisac romana „Dorotej“, „Despot i žrtva“, „Brajan“ i drugih, kao inženjer agronomije osmislio „metod, sistem i organizaciju uzgajanja malina, zahvaljujući čemu su ostvareni svetski rekordi u prinosima“.

Iz „Adligata“ je navedeno da je „Nenadić otac moderne proizvodnje srpske maline i najzaslužniji je za njen uspeh, što je radio besplatno, sa jedinim ciljem da pomogne svom kraju i narodu“.

Supruga Petkana Nenadić rekla je da je pisac „sada pronašao novi dom u ‘Adligatu’ koji je voleo, čiji je član bio“, saopštava „Adligat“.

„Dobrilo je još za života slao knjige i lične predmete za svoju zbirku u ovom udruženju, koja je sada prerasla u legat. Jedan svoj rukopis poslao je za ‘Adligatov’ Muzej srpske književnosti 2013. godine, tako da mi, sada, samo nastavljamo ono što je on započeo“, rekla je Nenadić.

Kako je navedeno, „Adligat“ će pomoći i oko prezentovanjem zaostavštine pisca u Arilju, u kome se od prošle godine održava manifestacija „Dobrilovi dani“, a Petkana Nenadić je istakla da je njen suprug „najznačajniji književnik iz ariljskog kraja, počasni građanin ovog grada“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar