U trendu

Aleksandar Sedlar objavio prvi album

BEOGRAD – Multiinstrumentalista Aleksandar Sedlar objavio je nedavno svoj prvi autorski album „Sale i Sedlari“, sa 12 eklektičnih, eksperimentalnih i duhovitih pesama stvaranih tokom poslednje decenije, saopštio je danas izdavač PGP RTS.

Sedlar je istakao da je na njegovom prvom CD-u „najznačajni kontrast između šaljivih, ponekad neočekivanih tekstova i muzike“.

Svaka pesma poput „Pasuljčine“, „Prljave piskle“ ili „Lagala si lagala“ „iskreni je odraz određenog vremena, okruženja i događaja“ koji su se desili Sedlaru ili ljudima iz bliskog okruženja „uvek sa malim dodatkom umetničke slobode“.

“Skoro svaka pesma ima neki svoj tvist, ponekad i po koju poganu reč, koja je u datim okolnostima nezamenljiva. No bitno je da su čak i te sporne reči uvek kontekstualizovane, nisu tu radi kerefeke niti zbog manjka vokabulara“, naglasio je Sedlar.

Angažovan godinama kao kompozitor, dirigent, autor, multiinstrumentalista i profesor, Sedlar je tek proteklog vikenda promovisao album prvenac u PGP radnji u Beogradu, priznavši da je do sada, zauzet radeći tuđe projekte, svoj „stavljao na poslednje mesto“.

„Konačno sam rešio da to promenim, te je ovaj prvi album samo početak nečega što će tek zasijati u punom sjaju. Svaka pesma predstavlja deo kreativne faze kroz koju sam prolazio dok sam ih pisao, u periodu od 2009. do 2019. godine“, rekao je muzičar.

Predstavljanju albuma u subotu prisustvovao je i svetski cenjeni violinista Nemanja Radulović koji se sa svojim instrumentom pridružio u pesmi „Lagala“ Sedlaru koji je sa akustičnom gitarom izveo nekoliko pesama.

„Sedlar je jedna od najkreativnijih i najtalentovanijih osoba koje sam upoznao. Slušao sam pesme sa albuma ranije i sada kada su na jednom disku. Ono što je toliko autentično kod Saleta je to što, bilo da piše pesme, simfonije, kompoziciju, uvek je prepoznatljiv“, rekao je Radulović.

Inače, Sedlarovi aranžmani pojedinih kompozicija nalaze se na novim albumima Radulovića, Patrisije Petibon i Kamil Tomas u izdanju Dojče gramofona.

Sedlar je na svom albumu snimio glavni i prateće vokale, gitare, bas i kontrabas, bubanj, perkusije, klavijature, uradivši programiranje, gudačke i duvačke aranžmane.

Pored toga, na „Saletu i Sedlarima“ sarađivali su i bubnjari Peđa Milutinović i Miloš Branisavljević, gudači Miloš Petrović, Mladen Drenić i Miljana Popović Materni, trubač Kris Šel, saksofonisti Nikola Demonja i Luka Ignjatović, harmonikaš Aleksandar Savić Beli i prateća pevačica Nevena Filipović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.