U trendu

Aleksandru Čotriću nagrada za aforizme u Rumuniji

BEOGRAD – Književnik Aleksandar Čotrić dobitnik je glavne nagrade za aforizme na konkursu Petog međunarodnog Festivala aforizama u rumunskom gradu Tekući, saopštilo je Udruženje književnika Srbije.

Na konkursu je učestvovalo više stotina autora iz Rumunije i inostranstva, a Čotrić je osvojio priznanje „Sapiens Piroboridava“, nazvano prema drevnom dačanskom utvrđenju u blizini grada.

Takođe, Čotrić je dobio poziv od direktora Festivala Vasilea Gike da učestvuje na manifestaciji koju organizuju „Pelin fondacije“ i lokalna samouprava.

Među prethodnim dobitnicima priznanja su poznati rumunski aforističari Valeriu Butulesku, Nikolaje Petresku Redi i Jonuc Karadža.

Nagrađeni Čotrićevi aforizmi nalaze se u Antologiji koja će biti predstavljena na Festivalu u Tekući 7. i 8. oktobra.

Predviđeni su razgovori aforističara sa učenicima i studentima, književni susreti, gostovanja u medijima i Okrugli sto na temu „Mesto aforizma u savremenoj književnosti“.

Laureat Aleksandar Čotrić je 2020. godine priredio Antologiju rumunskih aforizama na srpskom jeziku „Med i otrov“ u izdanju Saveza Srba u Rumuniji, a knjiga je predstavljena u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Vršcu i Uzdinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.