U trendu

Ambasada Slovenije: 13 slovenačkih filmova vraća se kući

BEOGRAD, 7. decembra (tanjug) – Ambasada Slovenije u Beogradu saopštila je danas da se 13 originalnih snimaka slovenačkih igranih filmova, koji su čuvani u prostorijama Jugoslovenske kinoteke, vraća u Sloveniju.

Reč je o filmovima „Na svoji zemlji“, „Trst“, „Kekec“, „Jara gospoda“, „Svet na kajšarju“, „Dobri stari pianino“, „Dobro morje“, „Akcija, Veselica“, „Ti lovi“, „Naš avto“, „Tri četrtine sonca“ i „Balada o trobenti in oblaku“.

Filmove je 1968. godine na osnovu dogovora o depozitu producent Triglav film predao arhivu Jugoslovenske kinoteke u Beogradu na pažljivo čuvanje, pošto u Sloveniji u to vreme nije bilo odgovarajućeg prostora za skladištenje filmova na nitratnoj filmskoj traci.

Sklapanjem sporazuma između Arhiva Slovenije i Jugoslovenske kinoteke uspešno su okončani višegodišnji napori u okviru sukcesije bivše Jugoslavije za povratak izuzetno značajnog dela slovenačke kulturne baštine.

„Zadovoljstvo nam je što povratak slovenačkih igranih filmova možemo da proslavimo zajedno sa početkom 7. festivala Dani slovenačkog filma u Srbiji, koji će se održati od 8. do 11. decembra. Festival Dani slovenačkog filma jedan je od najvažnijih slovenačkih kulturnih događaja u Srbiji, koji značajno doprinosi jačanju povezanosti između Slovenije i Srbije u oblasti kulture, a jača i povezanost slovenačke zajednice u Srbiji“ poručili su iz Ambasade Slovenije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.