U trendu

Američka muzičarka Kristin Herš prvi put u Beogradu

BEOGRAD – Američka rok muzičarka Kristin Herš, koja je članica poznatog bostonskog alternativnog benda „Troving mjuzis“ (Throwing Muses), održala je u petak veče prvi samostalni koncert u Srbiji, u Velikoj sali Doma omladine Beograd.

Time je ova ustanova kulture nakon dve godine od pandemije otvorila konačno vrata za veoma značajna imena inostrane muzičke scene, kako je bilo uobičajeno pre naleta korona virusa.

“Throwing Muses” je, zajedno s grupom „Piksiz“ (Pixies), krajem osamdesetih godina 20. veka, proslavio alternativnu muzičku scenu iz Bostona.

Stručnjaci kažu da je njihov visokoemotivan gitarski stil postavio temelje savremenom shvatanju kako pop-rok bendovi treba da zvuče i izgledaju.

Pred nastup Kristin Herš, kao „predgrupa“ svirao je Fred Abong, vokal i bas, koji je tokom pola sata nastupa bio veoma dobro prihvaćen kod publike u Domu omladine.

Nakon veoma kratke pauze, na scenu je izašla Kristin Herš, sela na isto mesto gde je bio do malopre Fred i bez mnogo priče ili obraćanja publici, krenula u muzičko putovanje od narednih 70 minuta, sa prvom numerom “Bright” iz solo karijere.

Uticajna kao autorka muzike, tekstova, Kristin Hersh vodi spomenuti nezavisni bend “Throwing Muses”, kao i noise rock power trio “50 Foot Wave”, i uspeva da ide na turneje sa njima, a i solo, tako da je “trostruka umetnička ličnost”.

Tokom perioda pandemije, Herš je bila veoma produktivna u snimanju albuma sa svoja dva benda, tako da na ovoj solo turneji promoviše izdanje grupe “Throwing Muses” – “Sun Racket” (2020, Fire Records), ali je bila vredna i sa svojim trijom i snimila najnoviji projekat “Black Pearl” (2022).

U četvrtak veče muzičarka je svirala u poznatom klubu “Močvara” u Zagrebu, a na produktivnoj turneji je obišla dobar deo Ujedinjenog kraljevstva – najviše Englesku, ali i Škotsku, Vels, i dalje je svirala u Belgiji, Holandiji, Nemačkoj, Grčkoj, Danskoj. Manje-više svuda ima sličan izbor pesama na koncertima u intimnim salama.
U svojoj produktivnoj karijeri, Herš je snimila 11 solo albuma i napravila presek tih materijala kroz sinoćni beogradski koncert.

Sigurno najveći hit koji je postigla jeste duet pesma “Your Ghost”, sjajna kompozicija 90-ih i saradnja sa pevačem Majklom Stajpom (lider bivše grupe “R.E.M.”), koja je nesumnjivo izazvala najjači aplauz u Beogradu.

Muzičarka je izrazila zadovoljstvo što je konačno došla prvi put u Beograd i uopšte Srbiju, a priznala da je želela da se to desi mnogo ranije.

Herš veoma vešto uspeva da kombinuje više žanrova, tako da se u njenoj muzici, lirici, stihovima mogu uočiti alternativna rok muzika, kantri, folk, grandž, svakako i bluz, pomalo i bluz rok, ali pre svega “amerikana” pravac, kako se zove i sala na prvom spratu DOB-a.

Dom omladine nastavlja da dovodi američke muzičare alternativne scene i sledeći je Stiven Braun, u svojoj solo karijeri, poznat isped nezavisnog rok benda “Tuxedomoon”, u ponedeljak, 30. maja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar