Američka trupa “BodyTraffic” gostovala na 18. BG festivalu

BEOGRAD – Spektakl trilogija “Milion glasova”, “Prašina” i “Pucanje” američke trupe “BodyTraffic” iz Los Anđelesa gostovala je na velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu, u okviru 18. Beogradskog festivala igre.

Uspešna kompanija igre je svoj projekat – triptih veče ranije predstavila u Novom Sadu na pozornici Srpskog narodnog pozorišta i odmah, kao i u Beogradu, oduševila sve prisutne.

Svakako je vredelo čekati ove umetnike modernog baleta, jer je njihova trupa bila zakazana još za 17. izdanje BFI, da bi se kasnije usled pandemije odlagala od 2020. godine do sada četiri puta, i konačno su se okolnosti namestile da dođu kod nas.

Kako su najavili u druženju sa medijima, Srbija im je jedina stanica na gostovanju van Amerike, tako da je publika ova dva grada dobila pravu ekskluzivu i slobodno može da se oseća privilegovano.

U svom omnibusu predstava je prikazala tri različite priče od tri vrhunska koreografa, koji zapravo čine jedinstvenu celinu.

Igrački komad koji je otvorio ovu senzaciju jeste “Milion glasova” (2018), čiju koreografiju potpisuje Metju Ninen Li, đak i student baletskih škola i scenskih umetnosti Bostona, Njujorka i Pensilvanije.

Neobičan performans veoma atraktivnog scenskog pokreta, igre i zadivljujuće muzike u prvim scenama je opčinio ljubitelje festivala, koji su u dahu gledali tako uigranu ekipu pravih akrobata.

Prvi komad je bio prepun opuštajuće muzike slavne Pegi Li (1920-2002), tako da je njihova veština plesa podsećala na vreme čarlstona, regtajma, epohe koja se ne može ponoviti.

Pegi Li, rođena kao Norma Deloris Egstorm, bila je američka pevačica, tekstopisac i glumica, jedna od najpopularnijih pevačica američke džez scene tokom ’40-ih, ’50-ih i ’60-ih godina 20. veka.

Uživanje u njenoj muzici i naraciji koja se provlači kroz pesme, činilo je ovo scensko delo kompletno, za vizualno i audio prepuštanje, sa neverovatnim scenama što oduzimaju dah.

Već naredni naslov “Prašina” je znatno promenio ton, i nakon jedne vesele predstave “Milion glasova”, prelazi se na suštu suprostnost u stilu, znakovima, porukama i simbolici.

Sada nastaje mrak, distopija u koktelu sa utopijom, tamna vizija bliske budućnosti, jedinstveni projekat za šestoro igrača, u režiji čuvenog izraelskog koreografa Hofeša Šehtera.

Taj slavni umetnik poznat je po tome da retko ili gotovo nikada ne režira predstave van svog doma u Londonu, i zato je sa trupom “Body Traffic” napravio presedan dostojan divljenja.

Ovde je izražena narativnost koja ide iz off-a, i same reči koreodrame ne obećavaju blistavu budućnost, više opominju, tako da se u tim okvirima može vezati sa aktuelnom Kovid situacijom.

Iako više mračna nego svetla, koreodrama “Pucanje” je obradovala publiku i aplauz je možda bio najjači upravo na ovom središnjem scenskom delu.

Premijera je održana u “Džojs teatru” u Njujorku 2015. godine, a koreograf Šehter je već gostovao na BFI ranijih godina, i pamte se po svetu njegovi hit radovi – “Umetnost neosvrtanja unazad”, “Politička majka”, “Preživeli” i “Sunce”,“Fragmenti”, “Kult” i “Uzdizanje”.

Za sam kraj je ostavljen veseli nastavak ove trilogije – “Pucanje” Mikaele Tejlor, čija je premijera bila 2019. godine na Beverli Hilsu i odmah je postigla trijumf.

Koliko je prvi komad bio posvećen muzici Pegi Li, toliko je završni čin u fragmentima evocirao uspomene na kralja fank žanra – Džejmsa Brauna i njegove hitove, posebno “It’s a Man’s World”.

Time je u veselim tonovima okončan izuzetan spektakl sa tri zaista čarobna i atraktivna dela.

“BodyTraffic”je američka trupa savremene igre vrhunske svetske klase, koja je osnovana 2007. godine u Los Anđelesu od strane dve umetničke direktorke – Lilian Rosi Barbeito i Tina Finkelman Berket (istovremeno je i igračica).

Aktuelni izvođači su – Džamal Vajt, Lindzi Mastajas, Džozef Dejvis, Hejli Heketorn, Natali Libert, Džesika Liu, Gazman Rosado, i drugi, a u trupi osim Amerikanaca, ima umetnika sa Kube i Portugala.

Tako je Los Anđeles, osim što je uveliko prestonica filmske indrustije, uveliko postao i grad posvećen savremenoj umetničkoj igri, koja postiže velike uspehe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.