U trendu

Američki sastav Vu Teng klan nastupiće na Egzit festivalu

BEOGRAD – Američki sastav Vu Teng klan nastupiće na Egzitu kao vodeće ime festivalske proslave 50 godina hip hopa, najavili su danas organizatori.

Osnivač i direktor Egzita Dupan Kovačević je rekao na konferenciji za novinare da su Vu Teng klan odabrani za nastup na novosadskom festivalu „kao neko ko je transcendentirao i uspeo da prevaziđe sve podele“ unutar žanra.

Kovačević je rekao da Vu Teng klan imaju jedan od najjačih hiphip albuma svih vremena „Enter the Wu-Tang (36 Ćambers)“, postali su od andergraunda mejnstrim i „pravi su da predvode proslavu“ kao ime su iza kog će se „pokloniti poklonici svih škola hiphopa“.

Uz Vu Teng klan na Egzit stižu i regionalni hiphop izvođači Ajs Nigrutin i Smoke Mardeljano, Prti bi dži, Bolesna braća, Mimi Mercedez, Tam, Mača Ravel, Foks i Surial, Hiljson Mandela, Z++, 30zona, Crni Cerak i Lacku, Grše, Micka Lifa, Bore Balboa i drugi.

„Ppredstavićemo više škola, i ‘old’ i ‘nju’, i muško i žensko, i sve varijante koje hiphop nudi. Jedan do zadataka je da se klincima predstavi to odakle su koreni“, naveo je Kovačević.

Kako je najavljeno, na Egzit, koji će biti održan od 6. do 9. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi, dolazi i zagrebački hiphoper Filip Ivelja, odnosnbo Fet Fili sa svojom regionalnom hiphop zajednicom okupljenom oko organizacije Blekaut.

Ivelja je rekao da Egzit slavi 30 godina Vu Tenga, kao i njegova organizacije Blekaut, kao i 50 godina hiphopa.

Prema njegovim rečima, Vu Teng predstavljaju više generacija, svaki član je zasebna ikona od Metod Mena do Rza koji je producent i režiser.

„Imaju legendarni status u svetu i posebno u regionu. Volimo te tvrde andergraund izvođaće. Nismo mogli izabrati bolju grupu da predstavlja hiphop od Vu Teng“, naveo je Ivelja.

Muzičlarka Milena Janković, odnosno Mimi Mercedez je rekla da je srećna što dolati Vu teng klan, njena omiljena grupa koja ju je nadahnula da se bavi rep muzikom, dok za nastup na festivalu planira iznenađenje u tehničkom delu i nove pesme, koje će izaći do tada.

Muzičar Branko Kljaić, odnosno Foks je podsetio da je prvi put gledao Vu Teng klan 2008. godine na Egzitu i potom na festivalu Si staru u Umagu, i da „ne postoji uticajniji hiphop bend“.

Muzičar i pisac Predrag Vukčević, odnosno Bege Fank je ocenio da su Vu teng klan „neprevaziđeni klasik“, dok je glumac Viktor Savić je ocenio da je zadatak repa da pravi pozitivne promene u društvu, izoluje, prepozna i ukaže na problem, i ponudi rešenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.