U trendu

Anđelki Cvijić uručena nagrada „Milan Bogdanović“

BEOGRAD – U prostorijama Kulturno-prosvetne zajednice Srbije danas je Anđelki Cvijić uručena nagrada „Milan Bogdanović“ za najbolji kritički tekst u 2019. godini.

Cvijićevoj je nagrada pripala za kritički tekst o romanu Milisava Savića „Doktora Valentina Trubara i sestre mu Simonete povest čudnovatih događaja u Srbiji“, koji je štampan u Srpskom književnom listu (decembar 2018). Roman je objavila izdavačka kuća Agora, Zrenjanin – Novi Sad, 2018.
Predsednik žirija Dušan Stojković je pročitao imena kritičara koiji su konkurisali za nagradu i naveo da su u najužem izboru, pored laureatkinje, bili još prilozi Vasilija Domazeta i Marka Radulovića. Predsednik KPZ Zoran Avramović je uručio Anđelki Cvijić povelju, a u ime KPZ-a Srbije čestitao joj je sekretar Živorad Ajdačić.
U obrazloženju žirija Stojković je istakao da „Cvijićeva dugi niz godina predano piše o delimna i u samo srce svog kritičkog teksta smešta neki uoceni detalj oko kojeg se plete čitava kritička priča“.

O značajnim piscima, zaključio je Stojković, jedino vredi čitati priloge koje o njima pišu značajni književni kritičari, a Anđelka Cvijić van svake sumnje jeste upravo to.

Ona je zahvalila žiriju na mišljenju da se njena književna kritika izdvaja iz takođe dobrih i vrednih kritika, dodajući da ju je knjiga Milisava Savića inspirisala da napiše redove koje je žiri smatrao da nadmašuju po kvalitetu sva ostala dela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.