U trendu

Ansambl „Janoška “ sutra otvara Art Linkl festival u BG

BEOGRAD – Tri brata iz Bratislave – Ondrej i Roman Janoška koji sviraju violinu i František Janoška za klavirom, kao i njihovog zet Julius Darvas iz Konstance na kontrabasu čine Ansambl „Janoška“ koji će nastupiti na otvaranju sezone regionalnog Art Link Festivala na Beogradskoj tvrđavi 25.juna.

Uz tematski okvir festivala „Zvuk vode“, ističe se da će koncerti biti priređeni u veličanstvenom ambijentu najpoznatijih tvrđava našeg regiona, to sloganu „Festivalski gradovi, umetnici za prirodu“ daje dodatni šarm i opravdanost.

Nastojeći da ukaže na važnost obnovljivosti rečnih tokova i spomeničnog nasleđa, Art Link želi da u ovim posebnim ambijentima kroz muziku iznova oplemeni iskustvo slušalaca novim zvučnim izrazima.

U tom smislu, nesebična je i važna podrška generalnog sponzora UNIQA osiguranja, kao i produkcijska podrška koju je Art Link dobio od svojih partnera kompanije Zepter i Srbija Vode, grada Beograda, Beogradske tvrđave,lokalnih partnera, fonda za Zapadni Balkan i Evropske Unije.

Spomenuti Janoška stil, koji nije nikada samo površna virtuoznost „već i brzo zapaljivi muzički dijalog u kome svi članovi ansambla i publika sudeluju kroz kreativnu interakciju“ doneo je umetnicima pozive za saradnju od strane velikana svetske umetničke scene poput Ane Netrebko, Al Žaroa, Bobija Mekferina, Huana Dijega Floresa, Brajana Meknajta, Julijana Rahlina, Rendija Njumena, Birelija Lagrena i Lalo Žifrina.

„Ansambl Janoška jedna je od najoriginalnijih grupa izuzetno talentovanih muzičara, koji su krajnje jedinstveni u izvođenju klasične muzike, džeza, Latino muzike i drugih žanrova. Njihova inspiracija je neiscrpna i zaslužuje pažnju i entuzijazam od strane svih“, o Janoški je rekao čuveni holivudski kompozitor Lalo Šifrin.

Posle nastupa Ansambla Janoška na velikoj festivalskoj sceni kod Pobednika, na Letnjoj sceni Nebojšine kule nastupiće Adi Nojhaus, potomak čuvenih klavirskih pedagoga i pijanista, Hajnriha i Stanislava Nojhausa.

Za njim će, svega dva dana posle, beogradskoj publici se predstaviti i svestrana umetnička ličnost Luisa Ahiusa, kompozitora i pijaniste, pisca i muzičkog novinara, urednika važnih muzičkih publikacija na španskom govornom području.

Koncertom Ansambla Janoška ujedno se otvara i bogata sezona nastupa u okviru regionalnog Art Link Festivala – sa programima na nekoliko destinacija u Srbiji i regionu. Koncept Art Link Festivala ujedno predstavlja i Festivalski Hub za Zapadni Balkan ispred Evropske festivalske asocijacije (EFA) u okviru projekta EFFE Label putem kojega se festivalima aktivnim na razmeđu umetnosti, svog neposrednog okruženja i internacionalne otvorenosti dodeljuju pečati kvaliteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar