U trendu

Arheolozi otkrili srednjovekovni privezak sa grbom tri lava

LONDON – Srednjovekovni privezak konjske orne iz 12. veka, arheološko otkriće sa heraldičkim amblemom Engleske, grbom tri lava, premijerno je prikazan uoči finala ženskog fudbala na Vembliju, preneo je Gardijan.

Novo arheološko otkriće ima veliki značaj za Englesku, jer pokazuje koliko dugo se ovaj grb neguje u matičnoj zemlji, što svedoči dugoj tradiciji.

U pitanju je mali srednjovekovni privezak, napravljen od legure bakra sa čuvenim heraldičkim amblemom, grbom Engleske, koji datira iz 12. veka, dizajniran da visi sa konjske orne motiv je oblikovan u emajlu i zlatu.

Uzimajući u obzir da su dosadašnja arheološka otkrića predmeta ovog tipa mahom bila istrošena, te da je to istražiteljima otežavalo proučavanje, pronađeni privezak ima veliku vrednost.

Arheolozi su istakli da je stanje ovog priveska „prilično izvanredno“ te je da je prava retkost videti „privezak konjske orme iz arheološkog konteksta u tako dobrom stanju očuvanosti“.

Kako se naslućuje, predmet je odvojen od kompleta u kome se nalazio, pa je kao takav, kao potpuno nov, izgubljen. Ovom pretpostavkom se objašnjava na koji način je na predmetu većina crvenog emajla i pozlate ostala vidljiva.

Motiv tri lava povezuje se sa grbom Engleske iz perioda kada je kralj Henri II dodao jednog lava paru lavova koje je prvobitno prikazao Vilijan I Osvajač, kao takav bio je u upotrebi između 1189. i 1340. godine, nakon čega je postao deo engleske tradicije.

Motiv je zastupljen i u fudbalskom savezu Engleske, prikazom tri lava u plavoj boji, od kraja19. veka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar