U trendu

Arheolozi u Gruziji pronašli zub star 1,8 miliona godina

TBILISI – Arheolozi u Gruziji pronašli su zub star 1,8 miliona godina koji je pripadao vrsti prvog Homo erektusa, što učvršćuje teoriju naučnika da su u toj regiji postojala prva praistorijska naselja u Evropi.

Zub je pronađen blizu sela Orozmani, stotinak kilometara jugoistočno od gruzijske prestonice Tbilisi, blizu lokacije Dmanisi, gde su krajem 90-ih i početkom 2000-ih pronađene ljudske lobanje stare 1,8 miliona godina, prenose agencije.

Nalazište Dmanisi najstarije je takvo otkriće izvan Afrike i promenilo je naučno razumevanje rane ljudske evolucije i seoba ljudi.

Najnovije otkriće pronađeno na 20 kilometara udaljenom nalazištu pruža dodatne dokaze da je planinsko područje južnog Kavkaza verovatno jedno od prvih mesta gde su se ljudske zajednice naselile nakon seobe iz Afrike, kažu stručnjaci.

„Orozmani i Dmanisi su središta najstarije naseobine čoveka – ranog Homo erektusa – u svetu izvan Afrike“, objavio je nakon pronalaska zuba Nacionalni centar za arheološka istraživanja i praistoriju u Gruziji.

„Ogromna je važnost“ ovog otkrića, koje potvrđuje da su „ljudi napustili Afriku pre 1,8 miliona godina“, rekao je britanski student arheologije koji je prvi iskopao zub na nalazištu Orozmani.

„To učvršćuje Gruziju kao zaista važno mesto za paleoantropologiju i uopšte za ljudsku istoriju“, rekao je on.
Najstariji ljudski fosil na svetu star je 2,8 miliona godina, a reč je o delu čeljusti pronađene na tlu današnje Etiopije.

Naučnici veruju da su rani ljudi, takozvani Homo erektus, koji su bili lovci sakupljači, verovatno krenuli na put iz Afrike pre oko dva miliona godina.

Drevni alat star 2,1 milion godina pronađen je u današnjoj Kini, ali jedino su u Gruziji dosad pronađeni ostaci prvog Homo erektusa izvan Afrike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.