U trendu

Arhipelag objavio Antologiju savremene rumunske priče

BEOGRAD – „Antologija savremene rumunske priče“, koju je priredila i s rumunskog jezika prevela Oana Hergenreter, objavljena je u izdanju „Arhipelaga“, u ediciji Čitanje Evrope, saopštila je danas ta izdavačka kuća.

„Predstavljajući priče vodećih rumunskih pripovedača, dobitnika najznačajnijih rumunskih književnih nagrada, od koji su neki prevedeni na većinu evropskih jezika, ‘Antologija’ je reprezentativan presek najvažnijih tema, postupaka i autorskih ostvarenja u savremenoj rumunskoj pripoveci“, saopštio je „Arhipelag“.

U „Antologiji savremene rumunske priče“ zastupljeni su Mirča Kartaresku, Petre Barbu, Radu Pavel, Razvan Petresku, Dan Lungu, Aleks Točilesku, Gabrijel Adamešteanu, Florina Lazaresku, Radu Pavel, Andrej Ruse, Lavinija Branište, Lučijan Dan Teodorović i drugi.

„Ne postoji zamišljen način na koji ovu knjigu valja čitati: tekstovi s namerom stoje abecedno raspoređeni po prezimenima autora. Iako postoje različite osnove poređenja i srodnosti poziv čitaocu je da svaku priču čita naspram horizonta svih drugih ili kao skicu dovoljno kratku, kako je mislio Edgar Alan Po, da se pročita i doživi u jednom sedenju“, navela je Hergenreter.

Rumunija je zemlja počasni gost predstojećeg Beogradskog sajma knjiga, a na njenom štandu biće održano predstavljanje „Antologije“ 28. oktobra (15:00), uz učešće priređivačice Hergenreter, glavnog urednika „Arhipelaga“ Gojka Božović i nekoliko u njoj zastupljenih pisaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.