Arhipelag objavio zbirku pesma Davida Putnika „Ispod crne tuge“

BEOGRAD – Izdavaฤka kuฤ‡a „Arhipelag“ objavila je knjiga izabranih pesama pozoriลกnog reditelja i pesnika Davida Putnika (1972-2011) „Ispod crne duge“.

Knjigu pesama, onih koje je Putnik bio sam pripremio za ลกtampu i pronaฤ‘enih u njegovoj zaostavลกtini, priredili su Noel Putnik i Nenad Saviฤ‡, a u zbirci su podeljene na ฤetiri ciklusa, od kojih je prva dva osmislio pesnik odredivลกi im naslov i moto, saopลกtio je „Arhipelag“.

„Kako ti ciklusi obuhvataju samo manji broj saฤuvanih pesama, prireฤ‘ivaฤi su, drลพeฤ‡i se zadate poetike i tematskih celina najbolje ลกto su umeli, pridodali joลก dva ciklusa, kojima su naslov i moto pronaลกli u samim Putnikovim pesamama“, kaลพe se u saopลกtenju.

Iz „Arhipelaga“ je navedeno da se pesme „Ispod crne duge“ mogu se ฤitati kao „svedoฤanstvo vremena u kome su nastale i jedne neobiฤne umetniฤke i ลพivotne avanture koju je oliฤavao sam pesnik“.

„Pesme Davida Putnika su pogled u sleฤ‘eni odraz u ogledalu, radikalni obraฤun sa samim sobom i sa svetom kojeg se iz dubine duลกe grozio, smatrajuฤ‡i svoj boravak u njemu surovom i neobjaลกnjivom kaznom“, ocenio je Noel Putnik u predgovoru.

Putnik je zavrลกio pozoriลกnu i radio reลพiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i reลพirao je 19 predstava, u Narodnim pozoriลกtima u Leskovcu i Somboru, Bitef teatru, Kruลกevaฤkom i ล abaฤkom pozoriลกtu, Ateljeu 212 i drugima.

Od 1999. do 2002. godine radio je kao asistent na Katedri za glumu FDU, a u sezoni 2003โ€“2004. bio je vrลกilac duลพnosti upravnika Gradskog pozoriลกta u ล apcu.

Objavljivao je pesme, eseje i kritiฤke prikaze u Politici, Dnevniku, E-novinama, Orhestri, Ludusu, Sceni, Studentu, Bagdali, Liparu, Koracima, Teatronu i Talasu. B

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.