U trendu

Arhipelag objavio zbirku pesma Davida Putnika „Ispod crne tuge“

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Arhipelag“ objavila je knjiga izabranih pesama pozorišnog reditelja i pesnika Davida Putnika (1972-2011) „Ispod crne duge“.

Knjigu pesama, onih koje je Putnik bio sam pripremio za štampu i pronađenih u njegovoj zaostavštini, priredili su Noel Putnik i Nenad Savić, a u zbirci su podeljene na četiri ciklusa, od kojih je prva dva osmislio pesnik odredivši im naslov i moto, saopštio je „Arhipelag“.

„Kako ti ciklusi obuhvataju samo manji broj sačuvanih pesama, priređivači su, držeći se zadate poetike i tematskih celina najbolje što su umeli, pridodali još dva ciklusa, kojima su naslov i moto pronašli u samim Putnikovim pesamama“, kaže se u saopštenju.

Iz „Arhipelaga“ je navedeno da se pesme „Ispod crne duge“ mogu se čitati kao „svedočanstvo vremena u kome su nastale i jedne neobične umetničke i životne avanture koju je oličavao sam pesnik“.

„Pesme Davida Putnika su pogled u sleđeni odraz u ogledalu, radikalni obračun sa samim sobom i sa svetom kojeg se iz dubine duše grozio, smatrajući svoj boravak u njemu surovom i neobjašnjivom kaznom“, ocenio je Noel Putnik u predgovoru.

Putnik je završio pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i režirao je 19 predstava, u Narodnim pozorištima u Leskovcu i Somboru, Bitef teatru, Kruševačkom i Šabačkom pozorištu, Ateljeu 212 i drugima.

Od 1999. do 2002. godine radio je kao asistent na Katedri za glumu FDU, a u sezoni 2003–2004. bio je vršilac dužnosti upravnika Gradskog pozorišta u Šapcu.

Objavljivao je pesme, eseje i kritičke prikaze u Politici, Dnevniku, E-novinama, Orhestri, Ludusu, Sceni, Studentu, Bagdali, Liparu, Koracima, Teatronu i Talasu. B

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.