U trendu

Arhiv Srbije obeležava 120 godina od osnivanja

BEOGRAD – U Arhivu Srbije 14. decembra biće obeležen Dan arhiva u Srbiji i otvorena izložba „Svetlost arhiva“ povodom 120 godina od osnivanja Arhiva Srbije.

Izložbu će otvoriti ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, a tom prilikom će biti dodeljene priznanja – Zlatne arhive Fondacije Aleksandra Arnautovića akademiku Vasiliju Đ. Krestiću i Istorijskom arhivu Kruševac, Godišnja nagrada Đurđa I. Jelenića dr Srđanu Mićiću za knjigu „Od birokratije do diplomatije – Istorija jugoslovenske diplomatske službe 1918-1939“.

Gosti će biti u prilici da pogledaju izložbu na otvorenom „Podsećanja“ povodom godišnjica rođenja ili smrti Mihaila Gavrilovića, Mihaila Petrovića Alasa, Živojina M. Perića i Pavla Popovića.

Izložbom „Svetlost arhiva“, koju Arhiv Srbije priređuje povodom 120 godina od svog osnivanja, sklapa se mozaik napora i pregalaštva, pre svega pojedinaca svesnih značaja čuvanja pamćenja, kao i odnosa države, društva, stručne javnosti i arhivskih stručnjaka prema sopstvenoj prošlosti, nacionalnom, državnom i kulturnom identitetu Srbije i srpskog naroda.

Pored arhivske građe koja svedoči o radu ustanove, načinjen je i izbor značajnih dokumenata koja se čuvaju u Arhivu Srbije.

Najstariji istorijski izvor je Povelja kralja Stefana Uroša Trećeg Dečanskog iz 1330, a posetioci mogu videti i Propise za kožarski esnaf patrijarha Arsenija Čarnojevića iz 1697. godine, Sretenjski ustav iz 1835. godine, Turski plan Beograda iz 19. veka, Turski ustav iz 1838. godine, rukopis Memoara prote Mateje Nenadovića, telegram objave rata Austrougarske Srbiji 28. jula 1914. godine i brojna druga dokumenta.

Izložba će biti otvorena do 30. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.