U trendu

Arsenijević: Sve nagrade mi puno znače

LESKOVAC – Četvrtog dana 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, 18. septembra u Leskovačkom kulturnom centru, na konferenciji za novinare govorili su reditelj Stefan Arsenijević, glumac Miodrag Krčmarik, i glumica Maja Šuša.
Stefan Arsenijević, reditelj ostvarenja „Strahinja Banović“ iz glavne takmičarske selekcije festivala, osvrnuo se na brojna priznanja koje je dobio njegov film:
„Sve te nagrade su mi jako znače, jer posle velike pauze dobro je da znam da sam se vratio s filmom koji privlači pažnju. Imamo 21 međunarodnu nagradu do sada i film je dosta proputovao – bio je u Americi, Kini, u oktobru će biti u Južnoj Americi“ rekao je Arsenijević.
Cenjeni reditelj je izneo i svoje utiske o ovogodišnjem izdanju LIFFE-a
„Mislim da je stvarno postao mesto okupljanja na kome možete da sretnete kolege iz regiona. To je ono što vrlo specifično i što je dragoceno na ovom festivalu, što je posvećen regionu. Juče sam se, recimo, sreo sa Ognjenom Sviličićem i upoznao sam neke nove kolege iz drugih zemalja. Značajne su te razmene koje imamo u neformalnim susretima“ rekao je Arsenijević
Miodrag Krčmarik, glumac u filmu „Strahinja Banović“, kaže da mu je posebna čast što je jedan od trojice srpskih glumaca u filmu.
„Bilo je sjajno raditi na filmu, zabavno i prijatno, i ta atmosfera se širila. Stefan je divan čovek, neuobičajeno dobrodušan i pažljiv“ kazao je Krčmak.
Film „Strahinja Banović“ započinje bioskopsku distribuciju u Srbiji 13. oktobra.
Maja Šuša, glumica u filmu „Posle zime“ prikazanom u glavnom takmičarskom programu LIFFE-a, prokomentarisala je brojna gostovanja filma u zemlji i regionu.
„U susretu sa ljudima se dešavaju uvek neki divni kontakti i priče. Trudim se da odem gde god mogu i u stvari da vidim kako film komunicira s publikom“ kazala je Šuša.
Petog festivalskog dana, u ponedeljak 19. septembra, publika će u Narodnom pozorištu Leskovac moći da pogleda dva ostvarenja iz Glavnog takmičarskog programa: “Leto kad sam naučila da letim” Radivoja Andrića u 19 časova, i “Kučka, pogrdan naziv za ženu“ Tijane Zinajić (21h).
U pratećem programu festivala, u 12 časova u Digitalnom kulturnom centru biće održana radionica “Kada dan nije imao ime – sloboda izražavanja” makedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske.
Za 13h u Holu na prvom spratu Leskovačkog kulturnog centra zakazana je Konferencija reditelja, a na istom mestu u 17 časova biće održana promocija knjige „Dnevnik povratka“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.